Mainos
Mainos

Outo yksityiskohta: Miksi kollegat asensivat kamerat Aarnion tontille?

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion Porvoon talotyömaalla eivät viihtyneet vain keskusrikospoliisin tutkijat.

Poliisin esitutkinnasta paljastuu, että Helsingin poliisi järjesti tontille kameravalvonnan pian Aarnion kiinnioton jälkeen.

Lisäksi Aarnion kollegat kävivät tämän pyynnöstä mättämässä multaa ja haketta pengerryksiin, joista myöhemmin löytyi 64 800 euron arvoinen rahakätkö.

Kameravalvonnasta ei kerrottu keskusrikospoliisille ja siitä tehtiin päätös Helsingin poliisissa monivaiheisesti. Ensimmäisen kerran asia otettiin esille marraskuun lopussa vuonna 2013, pian sen jälkeen, kun Aarnio oli otettu kiinni.

Suunnittelukokouksessa pohdittiin sitä, oliko mahdollista, että Aarnioon tai hänen lähipiiriinsä kohdistuisi uhkauksia tai väkivaltaa. Yleisjohtajan kokouksen jälkeen kirjoittaman muistion mukaan mitään päätöksiä esimerkiksi kameravalvonnasta ei tehty, koska konkreettista uhkaa ei todettu olevan.

Kamerat kuitenkin asennettiin tontille kuusi päivää kokouksen jälkeen. Yleisjohtaja ja Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö kiistivät esitutkinnassa tienneensä asiasta. Kamerat asentaneiden poliisien mukaan johto oli tietoinen asiasta. 

Syy kameroiden asentamiseen oli heidän mukaansa pelko siitä, että Aarnion talo esimerkiksi poltettaisiin kostoksi. Samoihin aikoihin Helsingin Sanomat oli julkaissut kuvallisen jutun Aarnion talotyömaasta.

Kameravalvonta purettiin tontilta KRP:n pyynnöstä viime vuoden helmikuussa.

Multaa ja katetta rahakätkön päälle

Myös katetta lisättiin pengerryksiin pian Aarnion kiinnioton jälkeen. Aarnio otettiin kiinni 12. marraskuuta ja seuraavana päivänä tämän kollega kävi vierailemassa poliisivankilassa.

Kollega vei Aarniolle muun muassa kirjoja, radion ja kahvia ja samalla vierailulla Aarnio teki tälle pyynnön: kollegan pitäisi soittaa vaimolle ja pyytää tätä peittämään pengerrykseen istutetut kasvit. Muuten ne paleltuisivat talvella.

Kollega soitti vaimolle, tarjoutui auttamaan katteen levityksessä ja meni tontille töihin työkaverinsa kanssa. Kaksikko lisäsi pengerryksiin ensin multaa ja sitten katetta vieressä sijainneista kasoista.

Seuraavana keväänä keskusrikospoliisi löysi uudessa etsinnässään pengerryksistä rahakätkön, jossa oli 64 800 euroa erikokoisina seteleinä. Molemmat Aarnion kollegat kiistävät tienneensä kätköstä mitään.

Aarniota tavannut poliisi on nyt syytteessä törkeästä rahanpesusta asiaan liittyen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme