Mainos
Mainos

Pääministeri Sipilän perheen uhkailijalle 70 päivää vankeutta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut pääministeri Juha Sipilän perhettä uhkailleen 40-vuotiaan suomalaismiehen 70 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen kolmeen laittomaan uhkaukseen, kunnianloukkaukseen ja huumausainerikokseen. Käräjäoikeus otti rangaistuksen mittaamisessa huomioon, että mies oli teot tehdessään alentuneesti syyntakeinen.

Käräjäoikeuden mukaan miehen "kyky ymmärtää tekonsa tosiasiallinen luonne ja sen oikeudenvastaisuus sekä säädellä käyttäytymistään on mielenterveyden häiriön vuoksi tekohetkellä merkittävästi alentunut".

Miehen soittokierros alkoi helmikuun 3. päivä noin kello 23, kun mies soitti pääministerin maahanmuuttopolitiikasta tämän vaimolle Minna-Maaria Sipilälle. 

Mies totesi muun muassa, että Sipilä ”hommaa tänne kaikenmaailman islamisteja”. Lisäksi mies sanoi, että Juha Sipilä pitäisi tappaa ja vaimo sekä lapset tappaa ja raiskata.

Oikeus: Perusteltu syy pelätä

Oikeuden mukaan Sipilällä on ollut perusteltu syy omasta ja perheensä puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa.

Käräjäoikeus totesi, että miehen menettely ylitti huomattavasti sallitun kansalaiskritiikin rajan.

Syyttäjä oli myös vaatinut, että tapauksessa on koventamisperusteena otettava huomioon, että rikos on tehty henkilöiden syntyperään tai uskontoon perustuvasta vaikuttimista.

Käräjäoikeuden mukaan edellytyksiä koventamisperusteen soveltamiselle ei alentuneesta syyntakeisuudesta johtuen ole olemassa.

Mies sai tuomion myös vihreiden kansanedustajien Emma Karin ja Ozan Yanarin laittomasta uhkauksesta, jotka tapahtuivat Sipilän uhkailujen jälkeen samana yönä.

Käräjäoikeus katsoi, että mies oli uhannut Karia raiskausrikoksella ja kohdistanut uhkauksen myös hänen tyttäreensä. Samoin mies oli uhannut puhelinviestissä Yanaria ja hänen lähipiiriään.

Aiempi tuomio julmasta pahoinpitelystä

Mies on aiemmin tuomittu Turun käräjäoikeudessa vuonna 2007 törkeästä pahoinpitelystä ja muista rikoksista. Mies pahoinpiteli yhdessä toisen miehen kanssa uhria nyrkein, potkimalla, puukolla ja kirveellä Turussa 31.3.-1.4. 2006.

Käräjäoikeuden mukaan pahoinpitely oli raaka ja julma ja siinä oli kidutuksen omaisia piirteitä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme