Mainos
Mainos

Pahoinpitelyistä epäilty lastenhoitaja nipisteli, töni ja huusi – "Päiväkodin ongelmat olivat laajempia kuin tiedettiin"

Lastenhoitajan epäillään syyllistyneen kahden 5- ja 6-vuotiaan lapsen pahoinpitelyyn Kauniaisissa sijaitsevassa Sansinpellon päiväkodissa. Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että lapsiin kohdistunutta epäasiallista käytöstä on ilmennyt päiväkodissa talven ja kevään mittaan useampaan otteeseen.

Länsi-Uudenmaan poliisin saamien rikosilmoitusten mukaan yhden lastenhoitajan uskotaan nipistelleen lapsia, tarttuneen näitä käsistä, käyttäneen epäasiallista kieltä ja huutaneen lapsille aggressiivisesti.

Poliisi on kuvaillut väkivaltaa kohtuullisen lieväksi. Rikostutkinta on silti aloitettu, sillä uhrit ovat pieniä lapsia. Sansinpellon päiväkodin asiakkaat ovat kaikki 1-6 vuotiaita.

Kauniaisten sivistystoimenjohtaja on lähettänyt päiväkodin vanhemmille yhteisesti viestin, jossa avataan päiväkodin viimeaikaisia tapahtumia.

MTV Uutisten haltuunsa saamasta tiedotteesta käy ilmi, että rikoksista epäillyn lastenhoitajan käyttäytymiseen on jouduttu puuttumaan kuluneen talven ja kevään aikana useampaan otteeseen.

Tapauksia selvittelemässä ollut konsultoiva erityislastentarhanopettaja on tiedotteen mukaan todennut, että ongelmat eivät ole koskeneet vain yksittäisiä lapsia, vaan että ongelma on ollut "laajempi kuin oli aikaisemmin tiedossa".

Ongelmista keskusteltiin sisäisesti ennen kuin niistä ilmoitettiin poliisille.

Päiväkotiryhmässä kitkaa jo viime vuonna

Ensimmäiset ongelmat nousivat pintaan päiväkodissa jo marraskuussa 2016. Tuolloin kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö sai yhteydenoton kahdelta huolestuneelta vanhemmalta. Vanhempien mukaan eräässä päiväkodin ryhmässä työskentelevien henkilöiden välillä oli kitkaa.

Päiväkodissa järjestettiin palaveri, jossa tilannetta ruodittiin yhdessä työntekijöiden ja kaupungin varhaiskasvatuspäällikön kanssa.

Tulehtuneeseen tilanteeseen haettiin palaverin jälkimainingeissa helpotusta rukkaamalla päiväkodin rutiineja uusiksi.

Vanhemmat olivat kuitenkin yhteydessä kaupunkiin jälleen joulukuussa ja uudelleen tammikuussa. Heidän mukaansa ryhmän työntekijöiden yhteistyö takkuili edelleen. Tilanteeseen haettiin apua ulkopuoliselta taholta, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Kaupungin mukaan asiaton käytös ei ole kohdistunut lapsiin viime vuoden puolella. 

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lauri Hakkala kuitenkin kertoo, että poliisi epäilee pahoinpitelyjen alkaneen jo loppuvuodesta 2016.

– Toinen lapsi on kuvaillut tapahtumia ajalta, jolloin päiväkodissa on vielä työskennellyt henkilö, joka on sittemmin jäänyt pois.

– Lapset ovat 5- ja 6-vuotiaita, joten heidän kykynsä hahmottaa aikaa on hieman erilainen kuin aikuisilla. Nyt selvitetään aikahaarukkaa, milloin epäillyt teot olisivat mahdollisesti voineet tapahtua.

"Tarpeettoman napakoita" otteita

Ensimmäisen kerran päiväkodin työntekijän epäasiallinen käytös kohdistui lapsiin helmikuussa, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Tuolloin lastenhoitaja oli tönäissyt lasta ja ottanut toista kovasti kiinni käsivarresta. Lapsille oli myös huudettu.

Kaupungin mukaan asiaan puututtiin samalla viikolla. Prosessissa oli mukana päiväkodin henkilöstö sekä liuta kaupungin edustajia.

Myöhemmin saman kuun aikana kokoustettiin toisesta tapauksesta, jossa lapsia oli istutettu ruokapöydässä. Tapahtumien keskiössä oli sama lastenhoitaja kuin aiemmassakin tapauksessa.

Maaliskuussa lastenhoitajan kerrotaan tarttuneen neljää lasta olkavarresta tiukasti ja ohjanneen heidät "tarpeettoman napakalla otteella" penkille.

Kaupungin mukaan päiväkodin henkilökunta puuttui tilanteeseen nopeasti. Tällä kertaa tapahtunutta ruodittiin jo saman päivän aikana.

Ongelmat oletettua laajempia

Päiväkodin tapahtumia on käyty läpi yhdessä lasten, vanhempien sekä muun muassa konsultoivan erityislastentarhanopettajan ja koulupsykologin kanssa. Tapahtumien tiimoilta on otettu yhteyttä myös lastensuojeluun.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että konsultoivan erityislastentarhanopettajan näkemyksen mukaan päiväkodin ongelmat eivät ole koskeneet vain yksittäisiä lapsia. Huoltajien yhteydenottojen perusteella on ollut ymmärrettävissä, että ne ovat olleet "laajempia kuin aikaisemmin oli tiedossa".

Poliisille tehtiin tutkintapyyntö yhden lastenhoitajan käytöksestä 11. huhtikuuta. Poliisin mukaan tapauksen tiimoilta on tehty kaksi rikosilmoitusta.

Tapausten esitutkinta on aloitettu ja on mahdollista, että rikosepäilyjä tulee lisää, tutkinnanjohtaja Lauri Hakkala arvioi MTV Uutisille aiemmin. Hakkalan mukaan poliisi ei tällä hetkellä epäile yhden lastenhoitajan lisäksi muita päiväkodin työntekijöitä rikoksista.

Epäillyn lisäksi poliisin on määrä kuulla päiväkodin lapsia sekä mahdollisesti päiväkodin muuta henkilökuntaa.

Lastenhoitajan rikosepäilyistä kerrottiin MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa keskiviikkona. Voit katsoa koko jakson alta: 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme