Mainos
Mainos

Paikallisten sytyttämät kynttilät muistuttavat uhrista Kajaanissa – tapahtumien kulku hahmottumassa

Kynttilöissä lepattavat liekit ja ruusut muistuttavat sunnuntaisesta henkirikoksesta, joka rikkoi kajaanilaislähiö Otanmäen rauhallisuuden. Paikkakuntalaisten sytyttämät kynttilät on tuotu otanmäkeläisen, vuonna 1964 syntyneen miehen muistoksi.

Mies löytyi Vuorimiehentien vieressä kulkevan kevyen liikenteen väylän läheisyydestä maastosta kuolleena. Maanantaina poliisi tiedotti pidättäneensä kaksi läheisen vastaanottokeskuksen asukasta epäiltynä miehen surmasta.

Rikosylikomisario Jarkko Maksniemi Kainuun poliisista vahvistaa, että epäillyt ovat irakilaisia turvapaikanhakijoita ja asuneet Otanmäen vastaanottokeskuksessa. Poliisin mukaan toinen epäillyistä otettiin kiinni Otanmäestä ja toinen Kajaanin keskustasta.

Epäiltyjä päästiin kuulustelemaan maanantaina iltapäivällä, mutta kuulusteluiden sisällöstä tiedotetaan tarkemmin vasta tiistaina. Maksniemi ei kerro, kiistävätkö vai myöntävätkö miehet teon. Kuulusteluiden pohjalta tilannekuva tapahtuneesta on hahmottumassa poliisille.

– Haluamme kuulla ensin asianomistajia ja todistajia tarkemmin, sanoo Maksniemi.

Asiaa tutkitaan tappona ja ryöstönä. Maksniemi ei kommentoi epäillyn henkirikoksen tekotapaa. Miehiä epäillään myös toisesta sunnuntaiyönä tapahtuneesta ryöstöstä, jossa paikkakuntalaiselta mieheltä vietiin väkivalloin matkapuhelin. 

"Epäoleellista tietoa tutkinnan kannalta" 

Poliisi on saanut tapahtuneesta jonkin verran vihjeitä, mutta mikään vihjeistä ei ole osoittanut ratkaisevaksi. Vielä ei tiedetä, miksi mies joutui henkirikoksen uhriksi.

– Tapaus on herättänyt paljon keskustelua Otanmäen taajamassa ja myös sosiaalisessa mediassa, sanoo Maksniemi.

Sosiaalisessa mediassa liikkuu huhuja, joiden mukaan miehet olivat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen. Maksniemi ja Otanmäen vastaanottokeskusta hallinnoivan SPR:n Oulun piirin hallintojohtaja Ari Haaranen eivät ota tähän kantaa.

– Rikostutkinnan kannalta turvapaikkahakemuksen tilanne on epäoleellista.

– En ota tuohon kantaa, koska kyse on yksittäisten ihmisten asioista, Haaranen jatkaa. 

"Raskas päivä" 

Otanmäen vastaanottokeskuksesta kerrotaan STT:lle, että päivä (maanantai) on ollut hyvin raskas.

Arkea yritetään kuitenkin elää eteenpäin. Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen kertoi Ylelle, että tapahtuneesta on keskusteltu asukkaiden ja henkilökunnan kesken. Keskusteluissa on käynyt ilmi, että Otanmäen asukkaat haluavat tuomita epäillyt irakilaisten miesten teot. Otanmäen keskuksen valmiutta on Ylen mukaan nostettu tappoepäilyjen jälkeen.

Hallintojohtaja Ari Haarasen mukaan miehet saapuivat Suomeen noin vuosi sitten. Hän pitää tapausta erittäin ikävänä yksittäistapauksena, joka ei kerro mitään järjestelmän toimivuudesta.

– Otanmäki on pieni ja rauhallinen vastaanottokeskus, jossa asiat ovat toimineet hyvin.

Otanmäessä asuu noin 120 ihmistä, perheitä, lapsia ja yksittäisiä aikuisia. Valtaosa heistä on saapunut Suomeen Irakista tai Afganistanista.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme