Mainos
Mainos

Pelätty albanialainen rikollisryhmä etsi jalansijaa Suomesta – poliisi löysi jääkaapista kilokaupalla kokaiinia ja uutta kauhuhuumetta

Helsingin poliisi on tehnyt suurimman huumetakavarikon Jari Aarnion rikosepäilyjen paljastumisen jälkeen. Samalla estettiin albanialaisten johtaman rikollisjärjestön rantautuminen pääkaupunkiseudulle.

Pitkä huumetutkinta johti Helsingin poliisin syyskuussa Vantaan Länsimäessä sijaitsevan kerrostaloasunnon jääkaapille. Poliisi tiesi, että asunnosta löytyisi huumeita, mutta määrä löi erityistutkintayksikön poliisitkin ällikällä.

Jääkaapista löytyi noin 16 kiloa amfetamiinia, lähes 8 kiloa kokaiinia ja vajaa kilo Suomessa leviävää uutta, vahvaa ja erittäin koukuttavaa huumetta, kristallia. Katukaupassa huumeiden arvo olisi ollut jopa 2 miljoonaa euroa.

– Toki meillä oli jo tietoa, että tänne oltiin tuomassa suuri määrä huumausaineita ja täällä ne aiottiin myöskin levittää. Mutta määrä oli kyllä hieman yllättävä, sanoo Helsingin poliisin erityistutkintayksikön rikoskomisario Jari Pynnönen.

Helsingin huumetutkinta lamaantui vuosiksi

Kyseessä on isoin takavarikko, jonka Helsingin poliisi on tehnyt Jari Aarnion rikosepäilyjen paljastumisen jälkeen. 

Vuoden 2013 jälkeen törkeiden huumerikosten tutkinta Helsingissä lamaantui. Yksiköitä järjesteltiin uudelleen ja useita pitkän linjan huumepoliiseja siirrettiin toisiin tehtäviin.

Isoja, kovien aineiden takavarikoita ei tähän saakka ole tehty edellisten vuosien malliin. 

Halusivat jalansijaa Suomesta

Määrien lisäksi jutusta tekee erityisen se, että kyse on kovan taustan omaavista albanialaisista ammattirikollisista, jotka eivät ole aiemmin toimineet Suomessa. Muualla Euroopassa albanialaisryhmät ovat pelättyjä kylmäveristen ja väkivaltaisten perintätoimiensa vuoksi.

Tässä tapauksessa kyse on Hollannissa toimineesta, albanialaisten johtamasta rikollisjärjestöstä. Poliisin mukaan päätekijöiden epäillään syyllistyneen useisiin vakaviin rikoksiin myös muissa maissa.

Törkeästä huumausainerikoksesta epäiltynä on ollut seitsemän henkilöä, joista viisi on yhä vangittuna. Kaksi on lisäksi vangittu poissaolevana.

Epäily: Ehtivät myydä yhden erän

Poliisi pääsi ryhmän jäljelle omien tutkimustensa kautta syksyllä 2015. Ryhmä lähetti ensin Helsinkiin tiedustelijan.

– He eivät ensimmäisenä olleet salakuljettamassa huumeita tänne, vaan henkilö tuli tiedustelemaan, mitä huumetta täällä käytetään. Lisäksi hän tuli hankkimaan valmiiksi levitysmarkkinoita ennen kuin itse salakuljetus tapahtui.

Ryhmän oli ilmeisesti tarkoitus vakiinnuttaa toimintansa Suomessa. Poliisi epäilee, että ryhmän jäsenet ehtivät jo tuoda ja myydä Helsingin markkinoille yhden erän ennen kuin takavarikko Vantaan Länsimäessä tehtiin. 

Poliisi epäilee, että rahat myydystä erästä on salakuljetettu Albaniaan.

Kristalli koukuttaa nopeasti

Kristallin osalta takavarikko on Suomen kaikkien aikojen suurin.

Kristalli eli "Ice" on noin vuosi sitten Suomeen rantautunut erittäin koukuttava ja aivosoluja tuhoava huume, joka on monille tuttu Breaking Bad -televisiosarjasta. Kyse on metamfetamiinin kidemäisestä muodosta. Huumetta käytetään polttamalla.

– Ainetta ei tarvitse piikkittää, joten käyttökynnys voi olla ensikertalaisellekin matala. Käyttöannokset ovat äärimmäisen pieniä. Aine on vahvaa ja aiheuttaa hyvin voimakkaan riippuvuuden, Pynnönen kuvailee.

"Kokaiinia liikkuu paljon, hinnat laskeneet"

Myös kokaiinin osalta takavarikko on yksi kaikkien aikojen suurimmista.

Kokaiinia käytetään yhä enemmän Helsingin yöelämässä, ja hintojen laskettua käyttäjänä on usein tavallinen bilekansa. Poliisin mukaan selkeä muutos on tapahtunut viimeisen viiden vuoden aikana.

– Ainetta liikkuu enemmän ja sitä kautta myös hinnat ovat laskeneet, sanoo rikoskomisario Jari Pynnönen Helsingin poliisin erikoistutkintayksiköstä.

Tällä hetkellä kokaiinin hinta katukaupassa on 80-150 euroa grammalta, kun viisi vuotta sitten se oli kaksi kertaa kalliimpaa. Yhdestä grammasta saa käyttäjästä riippuen 1-5 käyttöannosta eli viivaa.

– On ihmisiä, jotka käyttävät aineita satunnaisesti, eivätkä omasta mielestään jää koukkuun siihen aineeseen. Mutta me olemme nähneet paljon ikävämpiäkin tapauksia, Pynnönen sanoo.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme