Mainos
Mainos

Perämoottorivarkaat piinanneet Helsingissäkin – ”Tietyt tekijät ovat keskittyneet näihin”

Helsingissä perämoottorivarkaat eivät ole juurikaan välittäneet vuodenajasta. Varkauksia tapahtuu niin veneilyaikaan kuin paattien ollessa talviteloilla.

Viime vuoden heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana esimerkiksi ulkomaalaistaustainen mies vei 11 perämoottoria Helsingissä ja sen lähikunnissa. Mies iski poliisin mukaan pienvenesatamiin aikaisin aamulla, ja saattoi soutaa jonkin matkaa irrottaakseen perämoottorit hieman syrjemmällä.

Moottorit olivat tehoiltaan pienehköjä, mutta niiden yhteisarvo oli silti noin 23 000 euroa. Käräjäoikeus tuomitsi miehen 1 vuodeksi 7 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Varkaat pakenivat poliisiautoa merelle

Poliisi joutui pyytämään apua Rajavartiolaitokselta Itä-Helsingissä askaroineiden pitkäkyntisten lähtiessä livohkaan vesiteitse.

Viime lokakuussa itähelsinkiläisen sataman läheisyydessä ollut partiopoliisi joutui yllättävään tilanteeseen, kun kaksi venettä poistui pienvenesatamasta. Poliisi pyysi Rajavartiolaitosta pysäyttämään veneet merellä, ja ulkomaalaistaustaiset epäillyt saatiin kiinni.

Varkausyrityksen kohteena oli kaksi venettä ja kolme perämoottoria, joiden yhteisarvo oli noin 90 000 euroa. Päätekijä tuomittiin käräjäoikeudessa 2 vuoden 2 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Kaksi muuta tekijää selvisivät hieman alle 2 vuoden ehdollisella tuomiolla.

– Edellä mainituilla tapauksilla saattaa olla vaikutusta siihen, että vene- ja perämoottorivarkaudet vähenivät loppuvuoden aikana. Toisin sanoen venevarkauksien tilastopiikit selittyvät sillä, että tietyt aktiiviset tekijät ovat keskittyneet juuri näihin rikoksiin, rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisilaitokselta sanoo. 

Hänen mukaansa onkin tärkeää, että poliisille ilmoitetaan mahdollisimman pikaisesti havaittu perämoottori- tai venevarkaus. Näin tekijöiden jäljille päästään mahdollisimman nopeasti ja estetään uudet rikokset.

Voro vei pihasta trailerin veneineen

Toinen lokakuussa sattunut veneisiin liittyvä rikostapaus sattui itähelsinkiläisen omakotitalon pihalla, josta varas vei mukanaan veneen trailereineen. Varas oli kiinnittänyt trailerin henkilöauton peräkoukkuun vieden koko yhdistelmän menneessään. Kyseisen alumiiniveneen ja trailerin arvo nousee on 38 000 euroon.

Vene ja traileri löydettiin peitettynä toisesta kaupunginosasta. Tapauksesta epäillään kahta ulkomaalaistaustaista 25–30-vuotiasta miestä, jotka asuvat vakituisesti Helsingissä. Tapaus on syyteharkinnassa. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme