Mainos
Mainos

Talvivaara-käräjillä ollaan eri mieltä kaikesta

Talvivaaran ympäristökäräjien rintamalinjat ovat kaukana toisistaan. Kun syyttäjien tiistaina esittelemä syyte perustuu pitkälle ympäristöluvan rikkomiseen, niin Talvivaaran johtoportaan puolustusasianajajat eivät löydä ainoatakaan rikottua ympäristölupamääräystä.   

-Kaivostoimintaa on harjoitettu ympäristöluvan mukaisesti. Vaikka käytetään parasta asiantuntemusta, niin aina on olemassa mahdollisuus, että ongelmia syntyy vastoin toiminnanharjoittajan ja luvanantajan asiantuntemusta, asianajaja Markus Kokko painottaa.  

Jutussa syytettyinä ovat toimitusjohtaja Pekka Perä sekä kolme kaivosyhtiön johtoportaan jäsentä. Miehiä syytetään törkeästä ympäristön turmelemisesta ja heille vaaditaan ehdollisia vankeusrangaistuksia.  

Lisäksi Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesälle haetaan 850 000 euron yhteisösakkoa.  

Puolustuksen taholta tuotiin useaan otteeseen esiin, että valvovana viranomaisena toimiva Kainuun Ely-keskus oli tietoinen tapahtumista kaivoksella.  

-Valvovalla viranomaisella olisi ollut keinoja puuttua Talvivaaran toimintaan, jos toiminta olisi ollut ympäristöluvan vastaista, Perää oikeudessa edustava Kokko jatkoi.  
   

Altaan vuodot "aito vahinkotilanne"  
 

 Puolustusasianajajat silppusivat syytekirjelmän perusteita parhaansa mukaan jo asiaesittelyn yhteydessä. Ympäristöluvan sisällön ohella Kainuun käräjäoikeudessa puhutaan seuraavien parin kuukauden aikana kipsisakka-altaasta ja sen kestävyydestä.   

-Valvova viranomainen on hyväksynyt kipsisakka-altaan rakennussuunnitelmat. Altaan rakenne ja rakentaminen ovat olleet lupaehtojen mukaisia, puolustuksen asianajajiin lukeutuva Kristiina Liljedahl painotti.  

Kipsisakka-altaan kanssa Talvivaarassa on ollut runsaasti ongelmia, mutta isotkaan vuodot eivät puolustuksen mielestä johda rikosoikeudelliseen vastuuseen.   

-On syytä huomata, että kaikki kipsisakka-altaan vuodot ovat tapahtuneet eri syistä. Kysymys on aidosta vahinkotilanteesta ja vahinkotilanteessa tapahtunut päästö ei ole rikosoikeudellisesti rangaistava, Liljedahl huomautti.     


Korvausvastuu kiistetään  
   

Talvivaaran neljää johtohenkilöä ja Talvivaara Sotkamon konkurssipesää uhkaa 13,3 miljoonan euron korvausvaatimus rikoshyödyn menetyksenä. Puolustus on kiistänyt korvausvelvoitteen jyrkästi.  

-Vastaajat ovat perustellusti voineet pitää syytteessä kuvattua toimintaa ympäristöluvan mukaisena, puolustus painottaa.  

Ennakkotapaukseksi arvioidun ympäristörikosjutun syyttäjät suhtautuivat tyynesti puolustuksen ryöpytykseen.   

-Näkemyserot ovat suuret ja todisteluvaiheessa kukin selostaa, mistä johtopäätöserot johtuvat. Asiaesittelyssä ei noussut esiin mitään uutta, mikä ei olisi jo ollut syyteharkinnassa tiedossa, arvioi kihlakunnansyyttäjä Kimmo Vakkala.  

Oikeudenkäynti jatkuu kirjallisten todisteiden läpikäynnillä. Syytetyt pääsevät ääneen elokuun puolivälin jälkeen, minkä jälkeen vuorossa on henkilötodistelu. Loppupuheenvuorot on ajoitettu syys-lokakuun vaihteeseen.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme