Mainos
Mainos

Perheenäiti sytytti omakotitalon palamaan, lapset nukkuivat sisällä – käräjäoikeus tuomitsi tapon yrityksistä

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut 42-vuotiaan naisen seitsemäksi vuodeksi vankeuteen lastensa tapon yrityksestä ja tuhotyöstä. Nainen sytytti palon 20. helmikuuta Tammelassa kotonaan, jossa olivat nukkumassa 11-, 13- ja 17-vuotiaat lapset.

Lapset heräsivät kertomansa mukaan rätinään, kun talo oli jo tulessa.

Naiselle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli teon aikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa.

Käräjäoikeuden aiemmin antaman välituomion nainen aikoi tahallaan tappaa lapsensa tai ainakin hänen täytyi ymmärtää, että hänen toiminnastaan todennäköisesti seuraa heidän kuolemansa.

Nainen kiisti syytteet ja kertoi syyllistyneensä enintään vaaran aiheuttamiseen. Esitutkinnassa nainen sanoi, että hänen tarkoituksenaan oli surmata itsensä.

Nainen määrättiin maksamaan tuhoutuneesta irtaimistosta kolmelle lapselle yhteensä 18 000 euroa ja kärsimyksestä yhteensä 14 000 euroa. Miehelleen hänet määrättiin maksamaan 131 000 euroa tuhoutuneesta omaisuudesta.

Tuomitun nimeä ei julkaista uhrien yksityisyyden suojelemiseksi.

Aiemmin toimineet palovaroittimet mykkinä

Lapset olivat nukkumassa huoneissaan ja isä lähtenyt jo töihin, kun äiti sytytti palon aamukuuden jälkeen. Ensin hän sytytti alakerran tietokonehuoneessa sanomalehtiä ja kirjahyllyssä olevia papereita.

Nainen meni vielä alakerran makuuhuoneeseen sytyttämään lisää sanomalehtiä ja sitten olohuoneeseen odottamaan.

Vanhin lapsi on kertonut heränneensä rätinään ja kuulleensa siskonsa huutavan viereisessä huoneessa. Hän meni terassin katolle ja soitti hätäkeskukseen. Sitten hän raahasi äitinsä kodinhoitohuoneesta tajuttomana pihalle, käräjäoikeus kertoi välituomiossa kesäkuussa.

Sisarukset hyppäsivät parvekkeelta, jonka alla tietokonehuone paloi mustalla savulla. Oikeuden mukaan liekit olivat jo hyvin lähellä lapsia.

Äiti makasi talon vieressä ja sanoi haluavansa kuolla, nuorimmat lapset ovat kertoneet.

Pelastuslaitoksen mukaan palo oli heidän saapuessaan jo niin voimakas, ettei ketään olisi voinut enää pelastaa. Perheen kaksi koiraa löytyivät talosta kuolleina.

Lasten mukaan mikään alakerran kolmesta palovaroittimesta ei hälyttänyt, vaikka aiemmin ne olivat hälyttäneet ruokaa laittaessa.

Esitutkintapöytäkirjan mukaan myös äiti soitti hätäkeskukseen. 

Uutisjuttu kesältä

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme