Mainos
Mainos

Perhekodissa työskennellyt kertoo: "Surmattu ohjaaja oli mukavan rauhallinen"

Lauantain vastaisena yönä surmatulla perhekodin työntekijällä oli usean vuoden vankka työkokemus, kertoo miehen tuntenut, samassa perhekodissa työskennellyt ohjaaja.

Surmayön piti olla vuonna 1957 syntyneen ohjaajan viimeinen työvuoro ennen kesälomaa. Loman jälkeen miehen oli tarkoitus jäädä eläkkeelle. Uhrin perheeseen kuuluvat vaimo ja aikuinen tytär, jotka myöskin työskentelevät sosiaalialalla.

– Hän oli mukavan rauhallinen mies. Mies piti aiemmin perhekotia vaimonsa kanssa, MTV Uutisten haastattelema Vesa* kertoo.

"Ei mitään helppoja tapauksia"

Vesa on työskennellyt ohjaajana perhekoti Metsolassa viimeksi noin kaksi vuotta sitten. Hän on myös työskennellyt uhrin ja tämän vaimon pitämässä perhekodissa. Vesan mukaan Metsolan nuoret eivät ole mitään "helppoja tapauksia".

– Osalla nuorista on päihde- ja rikostaustaa. Osalle saattaa napsahtaa suoraan linnatuomio, kun he täyttävät 18 vuotta.

Perhekoti Metsolassa on paikka viidelle nuorelle. Nuorilla on ollut ennen perhekotiin tuloa useita laitos- tai muita sijoituspaikkoja. Jotkut asuvat perhekodissa muutaman kuukauden, toiset pidempään.

Vesan mukaan Metsolan perhekotiin otetaan vain 15–17-vuotiaita poikia ja nuorille on tärkeää luoda perhekotiin kodinomainen ilmapiiri.

– Nuoret tekevät itse ruoat ja siivoavat. Heidän pitää opetella, kuinka asiat tehdään.

Vesa teki Muhoksella sijaitsevassa perhekodissa lähinnä yövuoroja. Hänen mielestä erityisesti illat olivat nuorten parissa haastavia.

– 17-vuotiaat pojat eivät ole mitään pikkulapsia, vaan riskejä ja nopealiikkeisiä, jotka he nostavat puntteja. Iltaisin nuorten kanssa ollaan eniten tekemisessä ja touhutaan kaikenlaista. Silloin osa nuorista saattaa olla levottomia tai ylivilkkaita.

– Joskus pojat saattoivat myös nahistella keskenään, jolloin heitä piti vähän toppuutella. Harvemmin nahistelu yltyi tappeluksi asti, Vesa kuvailee.

Vesa ei kuitenkaan kohdannut vaaratilanteita tai joutunut käyttämään voimakeinoja nuorten parissa työskennellessään.

– Puhumalla pääsee usein pitkälle, hän muistuttaa.

Lähiyksiköistä tarvittaessa apua

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin valvontaviranomaisten tekevän selvityksen Metsolan perhekodista. Selvityksen alla on muun muassa yksikön henkilöstörakenne ja mitoitus. Surmattu ohjaaja työskenteli yövuorossa yksin.

Vesan mukaan perhekodin lähellä olevista yksiköistä sai muun muassa apua, jos tilanne kärjistyi yövuoron aikana. Yksiköt sijaitsevat muutamien satojen metrien päässä.

– Jälkeenpäin siinä on vähän ihmeissään, kun on yksin yövuorossa. Uskon, että Metsolan perhekodissa on liian vähän henkilöstöä, Vesa pohtii.

*Haastateltavan nimi on muutettu.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme