Mainos
Mainos

Perhekotimurhasta epäilty: Muhos oli viimeinen pysähtymispaikka ennen itsenäistymistä

Mikkelistä kotoisin oleva 17-vuotias poika ehti olla Muhoksella sijaitsevassa perhekodissa vain muutaman päivän ennen henkirikosta.

– Minulle tietenkin haettiin viimeistä pysähdyspaikkaa juuri ennen itsenäistymistä ja ennen omille muuttoa, poika kertoi poliisikuulusteluissa.

Pojan epäillään murhanneen perhekodin 57-vuotiaan ohjaajan yhdessä toisen samanikäisen pojan kanssa heinäkuun lopulla. Murhaoikeudenkäynti alkoi tänään Oulun käräjäoikeudessa.

Mikkeliläispoika oli päässyt omasta huoneestaan vasta murhayötä edeltäneenä päivänä.

– Kun tullaan sinne Metsolaan niin joutuu olemaan omassa huoneessaan neljä viisi päivää, kun katsotaan, millainen mies on tullut, poika kertoi.

Myös toinen henkirikoksesta syytetty, Vantaalta kotoisin oleva poika oli joutunut viettämään viikon omassa huoneessaan.

– XX (pojan nimi) oli hatkoilla, niin se joutui olemaan viikon omassa huoneessaan. --- Aamupalat oli semmoisia, että muut oli lähtenyt töihin, niin näimme aamupalalla yleensä kahdestaan, mikkeliläinen kertoi.

– Me juteltiin siinä aamupalalla, että missä laitoksissa olemme olleet ja kuinka pitkään. Niistä neljästä [muusta asukkaasta] xx oli sellainen, jonka kanssa puhuin jo henkilökohtaisista asioista, mutta ei niin kuin siskon nimistä tai mitään. 

Vaikka mikkeliläispoika halusi "lähteä hatkoille" uudesta asuinpaikastaan, hän ei vihannut Muhoksella sijainnutta Pohjolakodin perhekotia, ainakaan 28. heinäkuuta tehdyn poliisikuulustelun mukaan.

Molemmat pojat arvioivat, että Pohjolakoti on "tiukin laitos Suomessa", mutta tuolloin mikkeliläispoika oli sitä mieltä, että paikan maine poikkesi todellisuudesta. 

– Ei se ollut niin tiukka laitos kuin kuvittelin. --- Ohjaajat oli rentoja ja siellä oli semmoiset yksinkertaiset säännöt. --- Siellä oli selvä kuka oli pomo. Siellä ei auottu päätä. Minulle just sellainen sopiva paikka ja olisin kyllä vieläkin, mikkeliläispoika sanoi.

Heinäkuun kuulustelussa poika kertoi sopeutuneensa perhekotiin hyvin ja hänellä oli hyvä suhde henkilökuntaan. Hän piti myös 57-vuotiaasta yövuoroon tulleesta ohjaajasta, joka kuoli poikien tekemään väkivaltaan.

– Ja just se xx (ohjaajan nimi) oli, se oli sellainen rento, ei mikään kusipää, hän sanoi kuulustelussa.

Elokuussa ääni kellossa kuitenkin muuttui. Kaksi viikkoa heinäkuun kuulustelun jälkeen poika sanoikin poliisille, että piti perhekodin sääntöjä kuitenkin liian tiukkoina.

– Yleensä hatkaan lähdetään, jos ei ole mukava olla siellä paikassa ja sitten ylipäätänsä Metsolan tapauksessa siellä on aika tiukat säännöt muutenkin. --- Halusin vapauteen, ja vapautta, ja, että kukaan ei määräisi koko ajan. Metsolassa on hyvin esillä ja roolissa, että täällä on yksi johtaja ja nuoret ovat alaisia. Siellä näkyi se Stalin-meininki.

Poikien mukaan väkivaltaa ei ollut tarkoitus suunnata juuri kyseistä yövuorolaista kohtaan, vaan kyse oli sopivasta ajankohdasta. Vantaalaispojan mukaan väkivalta ja karkaaminen ajoittuivat perjantain ja lauantain väliseksi yöksi, koska vasta tuolloin mikkeliläispoika sai luvan tulla pois huoneestaan.

57-vuotias ohjaaja olisi jäänyt eläkkeelle viiden työvuoron päästä.

Juttua täydennetty. Lisätty sitaatti elokuussa tehdystä kuulustelusta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme