Mainos

Piiri pieni pyörii - Näitä epäselvyyksiä Nuorisosäätiössä tutkitaan

Nuorisosäätiöön liittyvät epäselvyydet alkoivat paljastua tipotellen eri medioissa viime vuoden aikana julkaistuissa jutuissa.

Yleishyödyllinen säätiö oli jakanut poliitikoille useiden vuosien ajan varsin avokätisesti vaalirahaa. Pian ilmeni, että tukea oli saanut muun muassa säätiön entinen puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen.

FAKTA

1. Vanhanen sai yli 20 000 tuen vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaansa varten Nuorisosäätiöltä

2. RAY tukee Nuorisosäätiötä, jonka olisi tarkoitus auttaa nuoria itsenäisessä asumisessa ja elämisessä

3. Vanhanen oli pääministerinä myöntämässä tukia RAY:lta Nuorisosäätiölle.

Keskusrikospoliisi alkoi tutkia säätiön toimia viime syksynä.

Oikeuskansleri puolestaan on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella ylin lainvalvoja Suomessa. Hänen tehtävänään on muun muassa valvoa pääministerin toimien oikeudellisuutta. Jaakko Jonkka ilmoittikin pian tutkintapyyntöjen jälkeen ottavansa silloisen pääministeri Matti Vanhasen toimet syyniin.

Nuorisosäätiön olisi tarkoitus olla nuoria itsenäiseen elämiseen ja asumiseen auttava yleishyödyllinen säätiö, joka saa rahallista tukea Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY). Säätiön toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallitus (PRH). Sekä RAY että PRH ovat tehneet säätiön toiminnasta tutkintapyynnöt poliisille.

Poliisitutkinnassa säätiön vuoden 2002-2009 hallituksen jäseniä epäillään lahjuksen antamisesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Toistaiseksi Matti Vanhasta ei ole epäilty rikoksesta.

Matti Vanhanen oli saanut Nuorisosäätiöltä yli 20 000 euron taloudellisen tuen vuoden 2006 presidentinvaalikampanjaansa varten. Vanhanen puolestaan oli pääministerinä ollut toistuvasti myöntämässä RAY:lta avustuksia Nuorisosäätiölle.

Nuorisosäätiön poliisitutkinta on yksi haara lukuisista kesken olevista vaalirahatutkinnoista. Suurin osa tutkinnoista siirtynee syyteharkintaan syksyn aikana.

Oikeuskanslerin mukaan keskusrikospoliisin laajalla rikostutkinnalla on ainakin rakenteellinen yhteys nyt oikeuskanslerin käsittelemään tapaukseen. Sen vuoksi asiaa tulisi hänen mukaansa käsitellä yhtenä kokonaisuutena.

Poliisitutkinnan keskiössä on myös erityisesti säätiön entisen puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk.) toimet. Kaikkosta epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä ja lahjuksen antamisesta.

(17.8.2010)

(23.5.2010)

(26.9.2010)

(22.9.2009)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot