Mainos
Mainos

Pikkurahoja vai ei? Tätä kaikkea Somaliasta saa muutamalla tonnilla

Suomen ensimmäisessä terrorismijutussa puhutaan suomalaisittain pienistä summista, mutta Somalian asemarkkinoilla tonni voi riittää pitkälle.

Neljän somalialaistaustaisen syytetyn epäillään lähettäneen kotimaahansa rahaa noin 3200 euroa vuosien 2008-2011 välillä. Syyttäjän näkemys on, että rahat on ohjattu al-Shabaab-järjestölle, joka puolestaan olisi ohjannut ne terroristiseen toimintaansa.

Oikeudenkäynnissä kuullaan ensi viikolla brittiläistä Afrikan sarven konfliktia tuntevaa asiantuntijaa Matthew Brydenia, jonka mukaan Somaliassa muutamalla tuhannella eurolla saa kuitenkin kohtuullisen määrän tarvikkeita terrorismiin.

Keskusrikospoliisin esitutkintamateriaalissa Bryden kertoo, että automaattipistoolin hinta Somaliassa on 480-720 euroa ja Kalashnikov-rynnäkkökiväärin 240-480 euroa. Hinnat kuitenkin heilahtelevat, ja halvimmillaan Kalashnikovin on voinut saada satasellakin. 

Kevyet konekiväärit ovat huomattavasti kalliimpia: ne maksavat Brydenin mukaan vähintään 2500 euroa. Raskaammat aseet, kuten ilmatorjuntatykit ovat tätä kalliimpia.

Panosten hinta lähtee noin 1,5 eurosta ja nousee kaliiperin kasvaessa. Hinnoissa on kuitenkin kovaa vaihtelua.

Rakettitoimisten sinkojen ammukset ovat vuoden 2011 nurkilla maksaneet noin 160-230 euroa. Sinkojen putket ovat puolestaan maksaneet reilun satasen muutamia vuosia sitten.

Autoja ja räjähteitä pilkkahintaan

Räjähteet ovat sen sijaan Somaliassa hyvin halpoja, etenkin, kun ne tehdään itse. Yleistä liipaisulaitetta eli moottoripyörähälytintä myydään tukuissa kuudella eurolla.

TNT:tä saa halvalla Somaliassa olevasta varastosta, jossa TNT:tä irrotetaan panssarintorjuntamiinoista ja tykistöammuksista uudelleen käytettäväksi. Brydenin mukaan omatekoisiin räjähteisiin käytettäviä lannoitteita ja polttoaineita saa helposti ja edullisesti Somalian markkinoilta.

Autot ovat poikkeuksellisen halpoja: käytetyn henkilöauton saa 1600 eurolla ja nelivetomallinkin 4000 eurolla.

Brydenin mukaan ulkomailla asuvien somalialaisten rahoilla on edelleen tärkeä merkitys al-Shabaabille, vaikka pienten tukisummien merkitys järjestölle onkin vähentynyt.

– Ei kuitenkaan ole epäilystäkään siitä, että al-Shabaab pitää diasporaa tärkeänä tukijana, jolta se saa niin rahoitusta, uusia jäseniä kuin oikeutusta toiminnalleen, Bryden kuvasi keskusrikospoliisin kuulustelussa maaliskuussa 2012.

Bryden myös sanoi KRP:n esitutkinnassa, ettei ole tavatonta, että al-Shabaabin komentaja pyytää hyvinkin pieniä rahasummia suoraan diasporassa eläviltä sukulaisilta ja ystäviltä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme