Mainos
Mainos

Pizzeriamurhat hetki hetkeltä: Näin tapahtumat etenivät riidasta verilöylyksi

Helmikuun loppu oli laukaalaisessa pizzeria Midiassa kireää aikaa.

Ravintolaan oli tullut harjoitteluun 36-vuotias mies, jota kaavailtiin pizzanpaistajaksi turkkilaisperheen omistuksessa olevaan ravintolaan.

Omistajaperheen isä kertoi muille työntekijöille, että jos uusi työntekijä hoitaisi hommansa hyvin, hän saisi lisää töitä.

Harjoittelun alku ei kuitenkaan sujunut hyvin.

Yksi ravintolan työntekijöistä kertoi poliisin kuulustelussa, että harjoittelijan käytöksessä oli jotain outoa. Hän muun muassa kohteli naispuolisia asiakkaita ja naiskokkia sopimattomasti.

Harjoittelijan tie Midiaan

- 36-vuotias mies saapui Suomeen Turkista vuonna 2007.

- Suomessa ollessaan hän on asunut Lapualla, Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa.

- Eri kunnissa asuessaan mies on työskennellyt sekä muiden ravintoloissa että pyörittänyt omia pizzerioitaan.

- Miehen tutut esimerkiksi aiemmilta työpaikoilta ovat kuvanneet tätä kiivasluonteiseksi. Monet ovat olleet miehestä myös huolissaan.

Kokin mukaan taas harjoittelijan mielialat vaihtelivat rajusti: hän saattoi olla ensin iloinen, sitten uhkaava ja yht'äkkiä surullinen ja itkuinen.

Heti miehen toisena työpäivänä omistajapariskunta alkoi pohtia harjoittelun päättämistä. Omistajaperheen äiti viestitteli kokille, että harjoittelijan seurassa piti olla jatkuvasti iloinen ja "pitää hymynappi päällä", ettei kiivasluonteinen mies suuttuisi.

Pari päivää ennen veritekoa, eli helmikuun 27. päivänä, ravintolassa asiakkaana ollut mies havaitsi, että pizzerian tunnelma oli kireä: aivan kuin hän olisi astellut keskelle riitaa tullessaan tilaamaan ruokaa.

Hänen odotellessaan pizzoja, harjoittelija lähti ravintolasta ovet paukkuen.

Hetket ennen murhia

Pizzeria Midia avautui veriteon tapahtumapäivänä, sunnuntaina 1. maaliskuuta, normaaliin tapaan kello 12.

Paikalla olivat pizzerian omistajaparikunta ja 46-vuotias naispuolinen työntekijä sekä vastikään palkattu harjoittelija, jonka kohtalo työntekijänä alkoi olla pahasti vaakalaudalla.

Heti avaamisen jälkeen ravintolan naiskokki kävi hakemassa ruokaa mukaansa ja hän kävi samalla reissulla myös naisomistajan kanssa tupakalla ravintolan ulkopuolella.

Omistaja kertoi pelkäävänsä uutta harjoittelijaa. Naiskokki puolestaan sanoi, ettei uskaltaisi tulla seuraavana päivänä töihin, koska joutuisi olemaan ravintolassa kahden harjoittelijan kanssa.

– Omistaja oli vastannut, että he pitävät huolen, ettei harjoittelija tule enää maanantaina Midiaan. Jutellessa omistaja oli itkenyt, minkä kokki oli ajatellut johtuvan siitä, että tämä koki harjoittelijan läsnäolon Midiassa raskaaksi, poliisin esitutkintamateriaalissa lukee.

Ensimmäisen aukiolotunnin aikana ovi kävi ravintolassa tiuhaan, asiakkaita riitti. Viimeinen asiakas piipahti ravintolassa noin kello 13.10-13.15. Silloin kaikki oli vielä rauhallista.

Seuraavat Midiaan astuneet henkilöt olivat paikalle hälytettyjä poliiseja.

Verityö paljastuu

Kello 13.19. hätäkeskukseen tuli puhelu. Vaimonsa kanssa lenkille lähtenyt laukaalaismies oli tavannut ulkomaalaisen miehen, joka vaikutti hysteerisen sekavalta ja pyysi soittamaan poliisille.

Lenkkeilijä näki miehen käsissä ja kengissä verta. Hätäkeskuspäivystäjä pyysi lenkkeilijää kysymään mieheltä, mihin poliisia tarvitaan.

Mies kertoi näin:

– Mä oon jotain pahaa asiaa. Jos on poliisi, tule tänne. Itse löytyy. Se on pahaa, jotain pahaa, mies sanoi hätäkeskustallenteen mukaan lenkkeilijän puhelimeen.

Muutama muukin laukaalainen näki nyyhkivän miehen Midian edessä ja puolen tunnin kuluttua, kello 13.48, hätäkeskukseen saapui toinen puhelu. Tällä kertaa todistaja oli kurkistanut ravintolan ikkunasta sisään ja kertoi keskukseen, että lattialla makasi liikkumaton ihminen.

Ensimmäinen poliisin partio oli paikalla kello 13.52. Poliisit ottivat sekavan miehen haltuunsa ja vanhempi konstaapeli kertoi myöhemmin kuulustelussa, että mies kertoi kiinniotettaessa "tehneensä pahaa".

Poliisi rikkoi Midian ikkunan, jolloin ravintolan lattialta löytyi kolme kuollutta ihmistä veren keskeltä. 

Ei muistikuvia surmatyöstä

Ravintolan ulkopuolella istunut hysteerinen mieshenkilö, 36-vuotias harjoittelija, oli tappanut omistajapariskunnan sekä naispuolisen työkaverinsa järeällä vasaralla eli moskalla.

Mies kertoi myöhemmin poliisin kuulustelussa, että hetkeä ennen surmia hän oli riidellyt pizzerian miespuolisen omistajan kanssa. Sen jälkeen hänellä ei ole muistikuvia tapahtuneesta.

Teon raakuuden takia syyttäjä vaatii miehelle tuomiota murhasta. Mies on todettu mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme