Mainos
Mainos

Poliisi: Asema-aukion pahoinpitelyn uhria potkaistiin rintaan – uhri sattumanvarainen ohikulkija

Poliisi on kertonut yksityiskohtia Helsingin Asema-aukiolla toissa viikonloppuna tapahtuneesta pahoinpitelystä.

10. syyskuuta aukiolla oli käynnissä Suomen vastarintaliikkeen mielenilmaus.

Poliisin mukaan pahoinpitelyn uhri, myöhemmin menehtynyt mies, oli kävellyt paikalle Postitalon suunnasta. Mies ei ollut osallistunut mielenilmaukseen tai sen ympärillä käynnissä olleeseen vastamielenilmaukseen.

– Kyseessä oli ihan satunnainen ohikulkija, kertoo komisario, tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf MTV Uutisille.

Uhri oli kävellyt mielenilmausta pitäneen porukan ohi ja pysähtynyt henkilön kohdalle, joka piti kädessään vastarintaliikkeen lippua.

– Siinä oli ollut joku lyhyt sanailu. Sen jälkeen mies oli sylkäissyt maahan ja jatkanut matkaansa kohti rautatieaseman suuntaan, kun epäilty henkilö oli juossut noin kymmenen metrin päästä ja potkaissut uhria kerran rintaan. Tämän jälkeen uhri oli kaatunut ja lyönyt päänsä, Kruskopf sanoo.

Uhrin käytös koettiin ehkä provokaatioksi

Poliisin mukaan epäilty mahdollisesti koki uhrin käytöksen provokaatioksi.

– Ilmeisesti Suomen vastarintaliikkeen edustajat ovat kokeneet, että tässä on heitä kohtaan joku provokaatio, johon pitää reagoida. Heillähän on ollut aikaisemmissakin tapauksissa tällaista väkivallankäyttöä ja tämä on toteuttanut sitä samaa linjaa, Kruskopf toteaa.

Poliisi ehti puhuttaa pahoinpitelyn uhriksi joutunutta miestä sairaalassa. Mies kotiutui sairaalasta viime viikon torstaina. Hänen vointinsa kuitenkin huononi jo samana iltana. Mies menehtyi perjantaina 16. syyskuuta.

Poliisi oli toisella tehtävällä

Sosiaalisessa mediassa on ollut epäselvyyttä siitä, oliko poliisi pahoinpitelyn aikaan tapahtumapaikalla. Netissä on levinnyt kuva, jossa poliisiauto näkyy mielenilmaisun taustalla.

Kruskopf haluaa oikoa huhupuheita.

– Poliisiauto joka näkyy taustalla, on ollut toisella tehtävällä. Se on tullut sinne kello 14 jälkeen ja poistunut varttia ennen, kun tämä epäilty pahoinpitely on tapahtunut. Tällä nimenomaisella tehtävällä ei ole ollut yhtään poliisia.

Epäilty Suomen vastarintaliikkeen aktiivi

Poliisi on pidättänyt pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamauksesta epäiltynä vuonna 1990 syntyneen miehen. Mies kuuluu Suomen vastarintaliikkeen aktiiveihin.

– Hänellä on merkittävä rooli liikkeen toiminnassa, Kruskopf kertoo.

Tapahtumaa ei tutkita tappona, sillä poliisi ei tämänhetkisen tiedon mukaan näe kuolemantuottamuksen olleen tahallista.

– Kun katsotaan rikoksen tunnusmerkistöä, niin ei tästä tahallista tappoa saada. Se on selkeä pahoinpitely, jonka seurauksena on aiheutunut kuolema. Ei ole tietoa siitä, että olisi ollut tappaminen tarkoituksena, Kruskopf sanoo.

Poliisi ei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, esitetäänkö miestä vangittavaksi. Vangitsemisvaatimus tulee esittää huomenna kello 12 mennessä.

– Helppo yhtyä siihen mielipiteeseen, mikä suurella yleisölläkin on. Eihän tämmöistä saisi tapahtua, eikä tämmöistä saisi olla edes odotettavissa. Ikävää, että näin on sattunut, Kruskopf toteaa.

Juttua täydennetty kello 16.21.

Ruotsissa Vastarintaliikkeen jäsenmäärä on nousussa. Tavoitteena on yhteispohjoismainen kansallissosialistinen liike. Katso uutisjuttu viime vuodelta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme