Mainos
Mainos

Poliisi: Ilotulitevarkauksia tulee ilmi vuosittain – varkaat pääsevät pälkähästä kun todisteet katoavat taivaan tuuliin

Ilotulitevarkauksia tulee ilmi vuosittain eri puolilla Suomea. Luvatonta mustan pörssin rakettikauppaa ei siitä huolimatta tule kuitenkaan ilmi, kertoo Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen.

Tero Seppäsen mukaan on mahdollista, että rakettirosvoja tulee aiempaa useammin ilmi ilotulitteiden myynnin laajentumisen vuoksi. Hänen arvionsa mukaan yhä useampi taho kauppaa ilotulitteita.

– Ehkä niitä tilapäisiä varastojakin on sitten enemmän, ja tarjonta näin varkaillekin silloin suurempi, hän arvioi.Tarkkoja tietoja ei ilotulitevarkaukista poliisilla ole tarjolla, mutta Seppäsen valistunut arvaus on, että ilotulitteita ei juuri anasteta myyntitarkoituksessa. Ilotulitteita on tarjolla helposti ja paljon, suhteellisen edulliseenkin hintaan.

– Voi niitä mennä myyntiinkin, mutta enemmän hankitaan omaksi huviksi. Tämä on kuitenkin enemmän arvaus, koska ilotulitevarkaita ei ole hirveästi jäänyt kiinni.

Pienimuotoinen kauppa on kuitenkin mahdollista. Joulun korvilla Heinolassa varkaiden matkaan lähti suhteellisen suuri määrä ilotulitteita, joita voi olla vaikea saada käytettyä yksin. Tällöin on mahdollista, että niitä menee käyttöön myös lähipiirille.

Seppänen toteaa, että ilotulitevarkaita on vaikea saada kiinni, koska luvalliseen aikaan käytettynä varastetut ilotulitteet eivät eroa viranomaisen silmissä luvallisesti hankituista. Oikein käytettynä saalis katoaa taivaan tuuliin.

Seppänen uskoo, että luvallisten ilotulitteiden käyttäjistä merkittävä osa on nuoria miehiä. Kyseessä olisi silloin sama ihmisryhmä, joka tekee tavanomaisimmin rikoksia. Kummankin ilmiön osuminen samaan ryhmään selittäisi osaltaan ilotulitevarkauksien yleisyyttä.

​​​​​​​Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot