Mainos
Mainos

Poliisi ja tulli paljastivat valtavan kokaiinibisneksen – rikoshyöty yli viisi miljoonaa euroa

Keskusrikospoliisi ja tulli ovat selvittäneet vuosia kestäneen laajan huumeiden maahantuonnin. Suomeen epäillään tuodun 28 kiloa kokaiinia, lähes 300 kiloa hasista ja noin kaksi kiloa ekstaasia.

Rikoskokonaisuus alkoi selvitä, kun Suomen viranomaiset saivat joulukuussa 2016 ulkomaalaisilta viranomaisilta tiedon, että englantilainen mies salakuljettaa suuria määriä kokaiinia ja hasista Espanjasta Suomeen.

Saadun tiedon mukaan huumausaineiden maahantuonnissa ja rahoittamisessa olisi mukana suomalainen mies, ja aineiden vastaanotosta vastaisi toinen suomalainen. Tietojen perusteella KRP ja tulli perustivat yhteisen tutkintaryhmän, jonka toimintaan myös Helsingin poliisilaitos osallistui.

Toiminta jatkunut vuodesta 2007

Kaksi englantilaista saapui autolla Tornion kautta Suomeen joulukuussa 2015. He matkasivat vuokramökille Nurmijärvelle, poliisin samalla tarkkaillessa heitä. Samana iltana mökkiin saapui lisää henkilöitä, minkä jälkeen viranomaiset ottivat epäillyt kiinni ja tekivät kotietsinnän.

Kaksi kiinniotetuista oli Englannin kansalaisia, ja kolme suomalaisia. Mökistä takavarikoitiin kuriirien tuomat kaksi kiloa kokaiinia ja kahdeksan kiloa kannabista, minkä lisäksi takavarikkoon päätyi 21 160 euroa käteistä. Yhden kiinniotetun suomalaisen vuokraamasta hotellihuoneesta takavarikoitiin myöhemmin vielä 8550 euroa. Kaikki kiinniotetut ovat olleet tutkintavankeudessa kiinniotosta lähtien.

Esitutkinnassa selvisi, että englantilainen on toiminut huumeiden salakuljettajana suomalaismiehen lukuun vuodesta 2007 alkaen. Huumeita on salakuljetettu Hollannista ja Espanjasta Suomeen joko kehonsisäisesti lentäen tai autoon piilottamalla ja kuljettaen Tornion kautta.

Yli viiden miljoonan rikoshyöty

Esitutkinnassa on ollut syytä epäillä Suomeen tuodun vuosina 2007–2015 aikana yhteensä noin 28,1 kiloa kokaiinia, noin 295 kiloa hasista ja noin 2 kiloa MDMA:ta eli ekstaasia.

Huumausaineiden maahantuonnilla ja levittämisellä on saatu ja tavoiteltu esitutkinnan mukaan huomattavaa rikollishyötyä. Kokaiinin ja hasiksen katukauppahintaan perustuen rikoshyödyn arvioidaan olevan yli viisi miljoonaa euroa vuosien 2007–2015 aikana.

Esitutkinnan aikana on otettu kiinni ja kuulusteltu rikoksista epäiltyinä useita suomalaisia henkilöitä, joita on epäilty osallisuudesta huumausaineiden vastaanottamiseen ja levittämiseen. Esitutkinnassa on epäiltynä myös yksi Espanjan kansalainen, joka on otettu Espanjassa kiinni eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella. Espanjassa on asiaan liittyen käynnistynyt luovutustutkinta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme