Mainos
Mainos

Poliisi kommentoi erikoista taskuvarkautta: ”Selvät merkit, että rikossarja käynnissä”

Poliisi kertoo, ettei sillä tässä vaiheessa ole tietoa viikonloppuna uutisoidun erikoisen lompakkovarkauden tekijästä tai tekijöistä.

Helsinkiläisnainen kertoo joutuneensa keskiviikkona ruuhkaisessa raitiovaunussa taskuvarkaan uhriksi. Erikoisen tapauksesta tekee se, että hänen mukaansa varas oli naamioitunut ninjatyyliin.

– Tekijät eivät ole toistaiseksi tiedossa, mutta on todennäköistä epäillä heidän tulleen ulkomailta. Meillä on selvät merkit, että on rikossarja käynnissä, tutkinnanjohtaja Petri Juvonen toteaa.

Juvosen mukaan ei ole epätavallista, että erityisesti ruuhkaisessa raitiovaunussa tapahtuu lompakkovarkauksia. Tekojen takana ovat yleensä ulkomaiset tekijät, jotka ovat saapuneet maahan erityisesti näitä rikoksia varten.

Pääsääntöisesti tekijät ovat bulgarialaisia tai romanialaisia. Kotimaiset varkaat syyllistyvät tekoihin yleensä vain tilaisuuden tullen.

Taskuvarkaudet vähentyneet

Helsingin poliisin mukaan se on onnistunut viime vuosina vähentämään taskuvarkauksia merkittävästi panostamalla tehokkaaseen poliisitoimintaan, esimerkiksi siviilipukuisten poliisin tekemiin paljastuksiin. Myös julkisissa liikennevälineissä tapahtuneet taskuvarkaudet ovat vähentyneet.

Helsingin poliisin tilastojen mukaan alkuvuonna taskuvarkauksia on tapahtunut aiempia vuosia vähemmän.

Koska tekijät monesti tulevat samoilta alueilta, tieto korkeasta kiinnijäämisriskistä kiertää nopeasti.

– Esimerkiksi kun muutama vuosi sitten vangittiin kolme romanialaista naista oikeudessa, maanmiehet tulivat yleisöön seuraamaan. Tapahtumat loppuivat sen jälkeen kuin seinään, Juvonen kertoo.

Ei tunnuslukukoneita

Juvonen toppuuttelee mediassa kiertäneitä väitteitä koneista, jotka selvittäisivät pankkikorttien tunnuslukuja suoraan korteista.

– Ei ainakaan Suomessa ole tullut vastaan kuvaillun kaltaista laitetta. Tunnusluvut kortteihin urkitaan lähinnä kurkkimalla, kun asianosainen on nostamassa rahaa tai maksamassa maksupäätteellä.

Naiselta oli kertomansa mukaan nostettu tililtä useampia satoja ennen kun hän ehti kuolettaa pankkikortin.

Tiedotusta tarpeen tullen

Poliisi on tiedottanut taskuvarkausilmiöistä taajaan erityisesti niiden yleistyessä keväisin.

Helsingin poliisin viestintäpäällikkö Leena Karhumäki kertoo poliisin tiedottavan kansalaisille erityisesti, jos jokin rikostyyppi nousee ilmiöksi. Ilmiöksi katsotaan esimerkiksi tietty tekotapa.

– Silloin on hyvä varoittaa ja tiedottaa kansalaisia. Samoin muistutamme tarkkaavaisuudesta esimerkiksi pikkujoulujen ja muiden sellaisten tapahtumien aikaan, jolloin tiedetään ihmisiä olevan runsaasti liikenteessä.

Hänen mukaansa poliisi tekee paljon yhteistyötä kaupungin, Helsingin seudun liikenteen, yritysten ja esimerkiksi torikauppiaiden kanssa taskuvarkauksien vähentämiseksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme