Mainos

Poliisi kuubalaislentopalloilijoiden raiskaustutkinnasta: "Kaikki oli poikkeuksellisen selvää jo alussa"

Kuuden kuubalaisen lentopallomaajoukkuepelaajan seksuaalirikosepäilyn esitutkinta on saatu päätökseen ja juttu etenee syyteharkintaan. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Länsipuro kommentoi MTV Uutisille esitutkintaa. 

Kaikki kuusi epäiltyä ovat yhä vangittuna. Heitä epäillään törkeästä raiskauksesta. Länsipuron mukaan tutkinnassa ei tullut esille mitään yllättävää. Kuva, joka poliisilla tapahtuneesta oli, vain vahvistui.

– Mitään merkittävää yllättävää uutta ei tullut esille. Esimerkiksi, että asiaan liittyisi ketään muita kuin nämä kuusi, jotka meillä tällä hetkellä on kiinni. Sehän on se kaikista olennaisin kysymys, Länsipuro kertoo puhelimitse.

Tapauksen vaiheet voi tarkistaa tästä artikkelista.

Tutkintalinja ei muuttunut lainkaan

Länsipuro huomauttaa, että seksuaalirikos, johon liittyy useampi epäilty, ei ole mitenkään poikkeuksellinen Suomessa, mutta tällä kertaa tutkinta lähti etenemään poikkeuksellisen jouhevasti. Yleensä tilanne selviää tämän tyyppisissä jutuissa Länsipuron mukaan tarkemmin vasta tutkinnan edetessä kuulusteluissa ja teknisen tutkinnan kautta, mutta tällä kertaa juttu oli selkeä alusta alkaen.

– Heti siinä alussa ne tiedot, mitä saatiin ja tutkintatoimenpiteet, joita tehtiin, osuivat tosi hyvin kohdalleen. Jälkikäteen tutkintalinjaa ei tarvinnut muuttaa millään tavalla.

Mistä jouhevuus johtui? Oliko esimerkiksi silminnäkijöitä?

– Silloin töissä olleen tutkintatiimin tosi laadukas työ varmisti, että päästin näin hyvin alkuun, Länsipuro sanoo ja viittaa tekniseen tutkintaan ja tutkintatoimenpiteisiin.

DNA-tutkimukset eivät ratkaisseet

Rikostutkinnallisesti asiassa ei Länsipuron mukaan ollut kovin merkittäviä haasteita. DNA-tutkimukset eivät tällä kertaa olleet erityisen merkittävässä roolissa. Ne eivät ratkaisseet mitään, vaan antoivat lisänäyttöä.

– DNA-tutkimuksia tehtiin mittava määrä ja teknistä rikostutkintaa paljon. Se vain vahvistaa kuvaa, joka meillä oli tapahtuneesta.

Poliisilla on nyt Länsipuron mukaan selvä käsitys siitä, mitä tapahtui ja milloin.

– Kun puhutaan yhden yön aikana tapahtuneista asioista, poliisin on varsin helppo tehdä aikajana tapahtumista ja oikeastaan minuutilleen tietää, mitä on tapahtunut.

Yksi yö, yksi tekopaikka

Kyseessä oli yksi yö ja yksi tekopaikka. Uhrin on kerrottu olevan suomalainen täysi-ikäinen nainen ja tekopaikkana lentopallomaajoukkueen majapaikka eli Tampereen Ilves-hotelli.

Tarkempia yksityiskohtia siitä, mitä tapahtui, Länsipuro ei voi kertoa, sillä seksuaalirikosten esitutkinta on pidettävä salassa.

– Kaikki henkilöt, jotka ovat edelleen vangittuina liittyvät asiaan tavalla tai toisella, ja aikanaan on käräjäoikeuden tehtävä päättää, millainen seuraamus siitä mahdollisesti seuraa.

Esitutkintamateriaali on viimeistään maanantaiaamuna syyttäjän pöydällä. Syytteen nostamisen määräpäivä on 26.8. Jos syytteet nostetaan, oikeus kokoontuu joidenkin viikkojen sisällä syyteharkinnan valmistumisesta.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot