Mainos
Mainos

Poliisi: Mieti kaksi kertaa – nämä seikat kertovat huijauksesta

Poliisi varoittaa ihmisiä tutusta kesäisestä ilmiöstä, eli kiertelevistä remonttimiehistä, joiden palveluissa tai hinnoissa on kuitenkin usein jotain vikaa.

Tänä vuonna tällaisia kyseenalaisia remonttireiskoja on poliisin mukaan ollut jo liikkeellä pääkaupunkiseudulla.

"Remonttimiesten" toimintatapa on vuosien saatossa pysynyt pääpiirteissään samanlaisena: asiakasta lähestytään suoraan juttusille tulemalla ja tekemällä usein erittäin houkutteleva tarjous jostakin työstä. 

Tarjoukset koskevat nykyisin lähes kaikenlaista remontointia pihojen asfaltoinneista ja kivitöistä aina seinien maalaamiseen tai kattojen pesuihin ja suojakäsittelyihin asti. 

Etumaksun jälkeen remontti jää kuitenkin pahimmassa tapauksessa kesken ja remonttimiehet poistuvat paikalta. Remontin tilannut päätyy menettämään rahansa ja työt voivat jäädä joko kokonaan tai osittain tekemättä.

Jos epäilet, toimi näin

Poliisin mukaan seuraavien seikkojen tulisi herättää miettimään remonttimiesten luotettavuutta:

– Työn tekijöiksi tarjoutuu henkilöitä, joilla ei ole mukanaan lainkaan kyseisessä työssä tarvittavia työkaluja tai muita välineitä.

– Työn tekijöiksi tarjoutuvat henkilöt eivät selvästikään ole ammattimiehiä, vaan kertoilevat työsuunnitelmista varsin yleisesti ja pääpiirteissään.

– Työsopimus halutaan tehdä suullisesti, yleensä englannin kielellä ja suoritukset halutaan käteisenä rahana.

– Työtarjoukseen liittyy jonkinlaista kiirettä, pakottamista, uhkailua tai muuta vastaavaa toimintaa.

– Työt pyritään aloittamaan heti ja neuvottelujen vielä kestäessä voidaan esimerkiksi pihaan tehdä jo ”näytteeksi ilmaista työtä”, esim. kivipintaa.

– Työstä tarjotaan epämääräisiä kuitteja, yleensä käsin jollekin ulkomaankieliselle lomakkeelle kirjoitettuna.

– Työn tekijät mainostavat mahdollista kotitalousvähennystä, vaikka eivät ole suomalaisessa ennakkoperintärekisterissä (jolloin vähennysoikeutta ei ole).

– Työn tekijöiksi ilmoittautuneet henkilöt ovat erityisen kiinnostuneita esim. omakotitalon sisätiloista, pihalla olevasta irtaimesta omaisuudesta, autotallin sisällöstä tai muusta vastaavasta.

Poliisi neuvoo ihmisiä käskemään työn tekijöiksi tarjoutuvia poistumaan pihalta välittömästi, mikäli tarjous yhtään epäilyttää.

– Mikäli kehotustasi ei noudateta, ilmoita asiasta hätäkeskukseen ja ota ylös pihallasi käyneiden henkilöiden tuntomerkit ja käyttämien ajoneuvojen rekisteritunnukset, poliisi toteaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme