Mainos
Mainos

Poliisi sai sakkotuomion syyttömän miehen pidättämisestä

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina sakkoihin rikoskomisarion, joka pidätti syyttömän miehen Tampereella toissa vuonna.

Mies oli joutunut vuosia aiemmin identiteettivarkauden uhriksi. Tapahtumat saivat alkunsa, kun joku vuokrasi toukokuussa 2015 Espoossa matkailuauton miehen ajokortilla ja auto myytiin.

Poliisi alkoi epäillä matkailuautoon liittyvää petos- ja väärennysrikosta ja otti miehen kiinni kotoaan. Kuulusteluissa mies kiisti tietävänsä mitään auton vuokraamisesta ja myymisestä, ja kertoi, että häneltä on aiemmin varastettu henkilötiedot ja että niitä oli käytetty väärin, tuomiossa kerrotaan.

Nyt tuomittu poliisi oli tuolloin viikonloppuvapaalla ja teki pidätyspäätöksen saatuaan puhelun asiasta. Mies oli pidätettynä lauantaista maanantaihin.

Oikeuden mukaan poliisi ei perehtynyt riittävästi miehen kuulusteluun, kiistämisen perusteisiin ja näyttöön asiassa.

Reilun tonnin sakot

Pidätyspäätöstä tehtäessä olisi ollut käytettävissä miehen kuulustelu, josta ilmenee hänen väitteensä identiteettivarkauden kohteeksi joutumisesta, oikeus kertoo. Asian olisi myös voinut tarkistaa poliisin tietojärjestelmästä.

Oikeuden mukaan todennäköisiä syitä epäillä miestä petoksesta ja väärennyksestä ei ollut, ja poliisilla olisi ollut mahdollisuus toimia tilanteessa toisin. Poliisin virkavelvollisuuksiin kuuluu perehtyä huolellisesti sekä syyllisyyden puolesta että sitä vastaan puhuviin seikkoihin, kun arvioidaan, onko todennäköisiä syitä pidättämiselle olemassa, oikeus toteaa.

Käräjäoikeus tuomitsi poliisin 30 päiväsakkoon tuottamuksellisesta vapaudenriistosta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Maksettavaa tuli hänen tuloillaan 1 260 euroa. Poliisi kiisti syytteet ja sen, että pidättämismääräys olisi ollut oikeudeton. Hän vetosi muun muassa siihen, että hänellä oli toimimisvelvollisuus virkatehtävää hoitaessaan. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme