Mainos
Mainos

Poliisi Turun iskun tutkinnasta: ”Meitä kaikkia kiinnostaa, onko takana jotain ryhmittymää”

Rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista kertoo, että poliisi selvittää parhaillaan kaikkia Turun puukotuksiin liittyviä yksityiskohtia pääepäillyn henkilöllisyyden luotettavuudesta tämän aiempaan toimintaan ja motiiveihin.

Epäilty on tässä vaiheessa myöntänyt aiheuttaneensa uhrien kuolemat ja tehneensä niihin johtaneet puukoniskut. Tarkempia tietoja esimerkiksi motiivista ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole saatu. Esimerkiksi epäillyn mahdolliseen katuvaisuuteen poliisi ei ottanut kantaa.

– Vaikea sanoa tässä vaiheessa tutkimusta, Töyräs toteaa.

Poliisi selvittää parhaillaan teon suunnitelmallisuuden astetta ja sitä, onko joku esimerkiksi vaikuttanut tekoihin tai tukenut epäillyn toimintaa.

Poliisi on kuulusteltu erittäin monia silminnäkijöitä, minkä lisäksi on kuultu useita henkilöitä, jotka ovat tunteneet epäillyn ennen tekoa.

Poliisilla on hallussaan kaksi rikoksissa käytettyä asetta, ja aseita ei tässä vaiheessa uskota käytetyn enempää.

Siirto vankisairaalaan

Poliisi uskoo, että epäilty nuori mies voidaan siirtää pian pois Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

– Ymmärtääkseni hän on kohtapuolin siinä kunnossa, että hänet voidaan siirtää Hämeenlinnan vankisairaalaan, Töyräs kertoo.

Poliisi selvittää yhä, ovatko henkilölle tällä hetkellä saadut nimi ja ikä todenmukaisia. Selvitettävänä on myös henkilön toiminta ennen tekoa.

– Minkälaista elämää tämä henkilö on viettänyt ennen tätä tekoa? Ketä hän on tavannut, missä hän on käynyt, koska hän on käynyt? Se on perinteistä rikostutkintaa tällaisissa ja monissa muissakin jutuissa: Mikä on tämän ihmisen arki, mikä on tämän ihmisen elämä, minkälainen ympäristö hänellä on, kaverit, ystävät, tuttavat, puheet, ajatukset, näin päin pois. Mitä tulee itse tekoon, me pyritään rakentamaan aukoton kulku tämän henkilön ympäriltä, ja mahdollisesti muiden henkilöiden ympäriltä, Töyräs kertoo.


Kaikki tietokanavat käytössä

Poliisi selvittää liittyykö teko johonkin laajempaan kontekstiin.

– Meitä kaikkia kiinnostaa, poliisia etunenässä, onko kyseessä yksittäinen henkilö, yksittäinen teko, vai onko siellä takana jotain ryhmittymää.

Tässä vaiheessa ei ole ilmennyt viitteitä pääepäillyn yhteyksistä Barcelonan tapahtumiin tai niistä epäiltyihin. Poliisilla on kuitenkin yhteistyö käynnissä ympäri Eurooppaa ja sen ulkopuolelle mahdollisten kontaktien ja muiden tietojen saamiseksi.

– Jokainen kanava joka vähänkin tuottaa informaatiota on meidän käytössä, ja niitä hyödynnetään kyllä, Töyräs toteaa.

Poliisi ei ole vieläkään tavoittanut kuudetta tapauksesta epäiltyä, josta on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Syytteennoston määräpäivä tapauksessa on 28. helmikuuta 2018.

– Tämä on juttu joka vaatii erittäin paljon työtä. Tässä on erittäin paljon asioita, ihmisiä, tapahtumia, yhteistyötä Suomen rajojen ulkopuolella, vaikka mitä. Tämä ottaa oman aikansa. 


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme