Mainos
Mainos

Poliisi tutkii äärioikeistolaista verkostoa

Suomen poliisi on mukana tutkimassa kansainvälistä äärioikeistolaista verkostoa, jonka epäillään rahoittaneen, tuottaneen ja myyneen netin kautta niin sanottua white power -musiikkia.

Laulujen teksteissä uhataan, panetellaan ja solvataan rodullisia ja uskonnollisia ryhmiä. Jutussa on myös suomalaisia epäiltyjä.

Tutkinta sai alkunsa Saksasta, jossa keskusrikospoliisi BKA on jo vuosia tutkinut white power -levyjen kauppaa verkossa. BKA pyysi virka-apua Suomesta sen jälkeen kun paljastui, että myyntiorganisaation lonkerot ulottuvat Suomeen.

Keskusrikospoliisi päätti, että asiassa on syytä suorittaa esitutkinta myös Suomessa. Tutkinnassa on kaksi haaraa, toinen Kouvolassa ja toinen Helsingissä. Epäillyt rikokset ovat kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja julkinen kehottaminen rikokseen.

Helsingin haaran tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sami Kalliomaa oli vielä tänään vaitonainen poliisin edistymisestä. Hän ei halunnut tutkinnallisista syistä kertoa epäiltyjen määrää tai sitä, onko poliisi esimerkiksi ottanut ketään kiinni tai tehnyt kotietsintöjä.

Tiettävästi Helsingin haaran tutkinta liittyy Saksan keskusrikospoliisin tiedotteessa mainittuun Werwolf records -nimiseen verkkosivustoon, jossa kaupataan muun muassa white power -musiikkia.

Verkkokaupassa on myynnissä esimerkiksi "Too white for you" ja "Racially motivated violence" -nimisiä cd-levyjä. Sivuston yhteystiedoiksi on merkitty postilokero Itä-Helsingissä.

Kouvolan poliisi pidätti levyjä myyneen miehen

Kouvolassa poliisi teki tänä aamuna kotietsinnän ja otti kiinni vuonna 1966 syntyneen miehen. Rikoskomisario Juha Paukkusen mukaan mies oli lopettanut cd-levyjen myynnin jo viime vuonna, eikä osannut odottaa poliisin aamuista vierailua.

- Kyllä hän oli yllättynyt ja ihmeissään, varsinkin kun kuuli, mistä rikoksesta epäillään, tutkinnanjohtaja Paukkunen sanoi.

Paukkusen mukaan miestä epäillään lähinnä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, mutta tutkinnassa otetaan huomioon mahdollinen julkinen kehottaminen rikokseen.

- Julkinen kehottaminen rikokseen tietysti edellyttää, että joku rikos on todistettavasti tapahtunut. Mutta me tutkimme, ja tuomioistuin saa päättää.

(MTV3-STT)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme