Mainos

Poliisi tutkii eläkeyhtiö Varman kiinteistökauppaa

Helsingin poliisin talousrikosyksikkö epäilee, että Suomen suurin työeläkevakuutusyhtiö ja yksityinen sijoittaja Varma tuli huijatuksi erikoisessa kiinteistökaupassa.

Varma osti Kajaanin keskustassa sijaitsevan toimistotalon toukokuussa 2006.

Myyjänä oli kajaanilaisyhtiö CR-Keskus Oy. Sen pääomistajaa epäillään

törkeästä petoksesta.

Kiinteistökaupan jälkipyykkiä on aiemmin pesty riitaoikeudenkäynneissä. MTV Uutisten tietojen mukaan Helsingin poliisi aloitti asiasta rikostutkinnan noin vuosi sitten ja nyt esitutkinta on valmistumassa.

Varma maksoi moninkertaisen ylihinnan

Varma osti kiinteistön 31.5.2006 hintaan, joka oli moninkertainen kiinteistön käypään arvoon nähden. Markkinahinta oli 630 000 euroa, mutta Varman maksama kauppahinta oli yli 2,2 miljoonaa euroa. Samalla kiinteistössä toimineen yrityksen eläkevakuutukset siirrettiin Varmaan ja tehtiin kymmenen vuoden vuokrasopimus.

Hovioikeus on sittemmin todennut, että työntekijöiden eläkevakuutusten siirto Varmaan näyttää olleen kaupan "tosiasiallinen ehto". Myös Varman riitajutussa antaman lausunnon mukaan Varma tuskin olisi ostanut Kajaanista liiketilaa ilman eläkeasiakkuutta.

MTV Uutisten hankkimista asiakirjoista käy ilmi myös, että Varman alkuperäinen tarjous oli yli 2,4 miljoonaa euroa.

Huijattiinko Varmaa?

Kiinteistön myynyt CR-Keskus Oy haettiin konkurssiin vuonna 2008 ja Varman tuotto-odotukset jäivät toteutumatta. Konkurssipesä nosti CR-Keskuksen pääomistajaa ja tämän puolisoa vastaan kanteen ja vaati heitä palauttamaan konkurssipesälle rahaa 1,6 miljoonaa euroa. Hovioikeus hylkäsi vaatimuksen. Hovioikeuden mukaan lopulliseen kauppahintaan vaikutti vain Varman sijoituspäätös.

Poliisi aloitti kiinteistökaupasta rikostutkinnan viime vuoden alussa.

MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi siis epäilee CR-Keskuksen entistä pääomistajaa törkeästä petoksesta. Poliisi on tutkinut, onko epäilty antanut tai jättänyt kertomatta Varmalle sellaista tietoa, jonka perusteella Varmaa erehdytettiin maksamaan kiinteistöstä liikaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan CR-Keskus oli huhtikuussa 2006 eli vain runsas kuukausi ennen Varma-kauppaa menettänyt suuren asiakkaansa - Tele Finland Oy:n. Sopimuksen päättyminen laski yhtiön liikevaihtoa merkittävästi ja liiketoiminta muuttui tappiolliseksi.

Poliisi tutkii myös kiinteistökaupan jälkeisiä omistusjärjestelyjä. CR-Keskuksen entinen pääomistaja kiistää kaikki rikosepäilyt.

MTV Uutiset pyysi Varmalta kommenttia poliisitutkintaan ja siihen, toimiko yhtiö huolellisesti, kun se sijoitti eläkevaroja kyseiseen kiinteistöön? Ja miksi kauppa tehtiin ylihintaan? Varmasta ei haluttu antaa haastattelua.

Keskeinen kysymys poliisitutkinnassa on, huijattiinko Varmaa kiinteistökaupassa. Vai maksoiko Varma täysin tietoisesti ja harkiten kiinteistöstä moninkertaisen ylihinnan saadakseen vakuutusasiakkaan?

Tapahtuuko "koplausta" yhä?

Varman viestinnästä kommentoitiin asiaa MTV Uutisille sähköpostitse. Varman mukaan Kajaanin keskustasta hankitun toimistotalon "hankintahinta perustui pitkäaikaiseen vuokrasopimukseen, Kajaanin yleiseen vuokratasoon ja hyvänä pitämäämme vuokralaiseen. Kaupan jälkeiset tapahtumat olivat Varmalle selkeä pettymys ". Varman mukaan toimistotalo on nyt täyteen vuokrattu.

Varmalla on suoria kiinteistösijoituksia Suomessa yhteensä lähes neljän miljardin euron arvosta. Jos kiinteistökauppa oli tietoinen koplaus eläkevakuutuksiin, MTV Uutiset olisi halunnut kysyä Varmalta myös, hankkivatko työeläkeyhtiöt edelleen asiakkaita ostamalla heiltä kiinteistöjä yli markkinahintojen.

Varman mukaan "Sijoituspäätökset voivat johtaa eläkevakuutuksien siirtymiseen Varmaan, mutta sijoitusten täytyy kuitenkin aina täyttää normaalit päätöksille asetetut kriteerit."

Lain mukaan työeläkeyhtiön sijoitustoiminnan pitää olla itsenäistä. Eläkevaroille pitää hankkia mahdollisimman korkea, vakaa ja pitkäaikainen tuotto ja varat sijoittaa yksinomaan eläkkeiden turvaamiseksi.

 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot