Mainos
Mainos

Poliisi varoittaa netin auervaaroista: Uhrilta huijattu jopa kymmeniätuhansia

Poliisi varoittaa netissä ihmisiä huijaavista auervaaroista. Rikosylikonstaapeli Mika Myöhänen Helsingin poliisista kertoo, että netissä rahaa naisilta huijaavat rikolliset naamioituvat nyt amerikkalaissotilaiksi. Myöhäsen mukaan rakkauden nimissä on yhdeltä ihmiseltä onnistuttu huijaamaan jopa kymmeniätuhansia euroja.

Myöhänen kertoo, että tavallisesti tapaus etenee näin: Netin deittisivustolla tulee vastaan komea herrasmies. Hän esittelee itsensä amerikkalaissotilaaksi ja hiljalleen kietoo tarinallaan rakkaudesta haaveilevan naisen pauloihinsa. Viestit ovat täynnä lämpöä ja lupauksia, kunnes hän pikku hiljaa kertoo erinäisistä vaikeuksista, joiden selvittämiseksi hänelle pitäisi lähettää rahaa.

Huijaustapauksia ollut useita hiljattain

– Amerikkalaissotilas on vakuuttava. Hän todistelee henkilöllisyyttään ja sotilastaustojaan erilaisin enemmän ja vähemmän uskottavin asiakirjoin. Hän vetoaa taitavasti uhrinsa auttamisenhaluun ja lypsää kaikin keinoin lisää rahaa. Aina tulee joku uusi este tai vastoinkäyminen, jonka vuoksi rahaa tulee lähettää lisää.
Sävy vaatimuksissa muuttuu painostavaksi, Myöhenen kertoo.

Rikosylikonstaapeli Myöhäsen mukaan huijaustapauksia on ollut useita lyhyen ajan sisällä. 

– Karrikoiden voi sanoa, että näitä niin sanottuja amerikkalaissotilaita, jotka etsivät nettisivuilla rakkautta, ei todellisuudessa ole olemassa. Nämä ovat keksittyjä tarinoita ja keksittyjä henkilöllisyyksiä, toteaa tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Mika Myöhänen.

Hänen mukaansa tällaisten viestien taustoja kannattaa pyrkiä selvittämään mahdollisimman tarkasti. Erilaiset todistukset, tittelit ja valokuvat kannattaa googlata ja suhtautua niihin varauksella. Yleensä näiden henkilöiden tarinoissa ja yksityiskohdissa on aukkoja.

Huijauksesta pitää ilmoittaa poliisille

Poliisille ilmi tulleissa tapauksissa rahaa on lähetetty useiden kymmenien tuhansien eurojen arvosta, jopa yli satatuhatta. Rahaa on lainattu pankeista, sukulaisilta ja lopulta otettu pikavippejäkin. Kun huijaus on selvinnyt uhrille, voi häpeän tunne olla niin voimakas, ettei poliisille edes tehdä asiasta ilmoitusta.

– On kuitenkin huomioitava, että näiden huijausten taustalla ovat ammattilaiset ja usein järjestäytynyttä kansainvälistä rikollisuutta. Nämä rikolliset tietävät tasan tarkkaan, mistä naruista vetää ja on inhimillistä joutua tällaisen huijauksen kohteeksi ja uhriksi, Myöhenen muistuttaa.

Myöhänen painottaa, että poliisin tärkein ohje on se, että älä anna sellaiselle ihmiselle rahaa, jota et ole koskaan henkilökohtaisesti tavannut. 

– Tuskin oikeaa rakkautta netistä etsivä ensimmäisenä pyytää rahaa uudelta tuttavuudeltaan jo ennen ensitapaamista. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme