Mainos
Mainos

Poliisi varoittaa: Nuoret tehneet yskänlääkkeestä huumaavaa ainetta, yksi sairaalaan – tarkkaile näitä merkkejä

Poliisin tietoon on tullut Kouvolassa tapaus, jossa teini-ikäiset nuoret ovat uuttaneet Resilar-yskänlääkkeestä sen vaikuttavaa ainetta dekstrometorfaania (DXM) käyttääkseen sitä päihtymistarkoitukseen.

Ainakin yksi nuori on joutunut asian tiimoilta sairaalahoitoon.

Resilar on reseptivapaa yskänlääke, jonka vaikuttavan aineen uuttamiseen löytyy reseptejä internetistä myös suomeksi.

Lääkeaineen väärinkäyttö aiheuttaa terveydelle vaaraa. Uuttamisessa voidaan myös epäonnistua, jolloin aineen käyttö on puhtaan lääkeaineen käyttöä haitallisempaa. Vielä vaarallisempaa on aineen käyttö yhdessä alkoholin kanssa.

Nämä varusteet kielivät uuttamisesta

Poliisin mukaan DXM-uutteen käyttö viestii nuoren matalasta kynnyksestä ja halusta käyttää päihdyttäviä aineita. Poliisi toivoo vanhempien seuraavan lastensa tekemisiä.

Lääkeaineen uuttamiseen käytettävän rekvisiitan löytyminen kielii poliisin mukaan aikeista tai yrityksistä DXM:n uuttamiseen päihteenä käytettäväksi.

Uuttamisprosessissa käytetään yskänlääkkeen lisäksi lakkabensiiniä ja sitruunahappoa, minkä lisäksi myös ruokasoodaa, C-vitamiinitabletteja ja minigrip-pusseja saatetaan käyttää.

Makuaineena käytetään erilaisia mehuja. 

Monenlaisia haittoja

Saatu vaikutus riippuu annoksesta. Tyypillinen viihdekäyttöannos aiheuttaa tilan, joka muistuttaa alkoholin ja kannabiksen yhteiskäyttöä. Myös hallusinaatioita esiintyy.

– Suuremmilla annoksilla voi syntyä niin sanottu dissosiatiivinen tila, jossa oma subjektiivinen kokemus ja aistit ovat suhteellisen irrallaan ympäristöstä, kertoo Itä-Suomen farmakologian dosentti Markus Storvik kertoo.

Suurina annoksina ongelmina on esimerkiksi kehon ylikuumentuminen aineen aiheuttaman tärinän vuoksi.

Voi laukaista psykoosin

Suurin osa ongelmista tulee Storvikin mukaan nimenomaan käyttäjän oman toiminnan seurauksena. Päihtyneenä esimerkiksi onnettomuusriski kasvaa.

– Riittävän suurena annoksena DXM voi laukaista psykoosin, jos tauti on muutenkin ollut tuloillaan. Sitähän ei kukaan voi kuitenkaan ennalta tietää.

Harvinaisia haittavaikutuksia ovat myös maksan ja munuaisten vajaatoiminta sekä jopa aivovaurio. Harvinaisempien riskien todennäköisyys kasvaa isompien annosten ja jatkuvan käytön myötä. Kuolemantapauksia ei Storvikin mukaan ole kuitenkaan raportoitu.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme