Mainos
Mainos

Poliisi varoittaa vanhuksia huijareista: Esiintyvät poliiseina tai putkimiehinä

Helsingin poliisi varoittaa huijareista, jotka ovat onnistuneet huijaamaan rahaa vanhuksilta erilaisin keinoin.

Poliisin mukaan vanhuksia on huijattu Helsingin alueella helmi-huhtikuun aikana yli parikymmentä kertaa. Teot ovat lisääntyneet huomattavasti, koska alkuvuodesta ilmoituksia on kirjattu vain muutama kappale. 

Helsingin poliisin rikostorjuntayksikön rikoskomisarion Sami Anttilan mukaan poliisilla on tutkittavana useita petoksia ja törkeitä petoksia, joissa vanhuksilta on saatu huijattua rahaa ja muuta omaisuutta.

Poliisilla on ollut tapauksiin liittyen muutamia henkilöitä kiinniotettuina ja yksi heistä on ollut vangittuna. 

Pyrkivät sisään tekosyyn varjolla

Yleinen tekotapa on päästä vanhusten asuntoon erilaisilla tekosyillä, kuten rahaa vaihtamalla, vettä pyytämällä, pulloja keräämällä tai esiintymällä putkimiehenä, kodinhoitajana tai poliisina.

Usein on tunkeuduttu palvelu- tai vanhustentaloon.

- Asuntoon päästyään huijarit ovat kiertäneet tarkastamassa paikkoja ja anastaneet pääasiassa käteistä rahaa. Näissä asuntoon tunkeutumisissa tuntomerkit viittaavat useisiin eri tekijöihin, Anttila kertoo tiedotteessa.

Lisäksi poliisilla on tutkittavana viiden jutun sarja, jossa huijarit ovat esiintyneet puhelimessa vakuutustarkastajina ja kertoneet uhrin törmänneen autollaan parkkipaikalle pysäköityyn autoon. Uhrit on huijattu maksamaan aiheutettu vahinko käteisellä suoraan vakuutustarkastajalle.

Huijasi kotikäynnillä useita tuhansia

Yhdessä tapauksessa huijari pääsi pankkivirkailijaksi tekeytyen kotikäynnille vanhuksen luo, sai haltuunsa pankkikortin ja tunnusluvun ja nosti tililtä rahaa useita tuhansia. 

Hiljattain vanhusta huijattiin maksamaan 1000 euroa korvauksia, koska huijareiden mukaan vanhuksen auto oli pysäköity liian lähelle ja sotkenut heidän autonsa tietokoneen.

Anttilan mukaan vanhuksiin kohdistuvissa rikoksissa ei yleensä käytetä väkivaltaa, vaan huijarit hyödyntävät häikäilemättömästi iäkkäiden mahdollisesti heikkoa fyysistä tai henkistä kuntoa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme