Mainos
Mainos

Poliisi: Vastaanottokeskusten levottomuudet lisääntyneet viime kuukausien aikana

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu vaikuttaa poliisin arkeen koko maassa. Poliisille on tullut marraskuun aikana turvapaikanhakijoihin liittyviä työtehtäviä noin 800, kertoo poliisihallitus.

Poliisihallituksen mukaan yhteensä poliisi hoiti viime kuussa noin 100 000 tehtävää. Poliisin mukaan turvapaikanhakijamäärän kasvuun kytkeytyvien tehtävien määrä ei ole kokonaisuuteen verrattuna suuri, mutta tehtävät sitovat poliiseja vastaanottokeskusten lähettyville.

Tiedotteen mukaan vastaanottokeskuksissa ja muissa turvapaikanhakijoiden majoitustiloissa levottomuudet ovat lisääntyneet viime kuukausien aikana.

– Kireys johtuu pääosin turvapaikanhakijoiden keskinäisistä riidoista ja niistä aiheutuneista välienselvittelyistä. Asukkaiden välejä ja niiden taustalla olevaa turhautumista kuvaa se, että riitoja syntyy arkisista asioista, kuten siivouksesta tai ruokailusta, toteaa tiedotteessa poliisitarkastajaMia PoutanenPoliisihallituksesta.

Perheväkivalta, tappelut ja pahoinpitelyt lisääntyneet

Poliisihallituksen arvion mukaan turvapaikanhakijoita on tänä vuonna ollut epäiltynä noin 150 pahoinpitelyrikoksessa, joista valtaosa liittyy turvapaikanhakijoiden välisiin riitoihin.

Poliisia työllistävät eniten turvapaikanhakijoihin liittyvissä työtehtävissä hakijoiden keskinäiset nahistelut, joukkotappelut ja erilaiset häiriökäyttäytymisen muodot. Lisääntyneitä tehtäviä poliisille ovat aiheuttaneet perheväkivalta, tappelut ja pahoinpitelyt majoitustiloissa. Poliisin mukaan tilanteisiin liittyy usein alkoholin tai muiden päihteiden käyttö. Taustalla on myös se, että suurin osa turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä.

Tiedotteen mukaan toiseksi eniten rikosilmoituksia on kirjattu erilaisista varkauksista ja näpistyksistä, sekä laittomista uhkauksista.

Poliisi muistuttaa, että turvapaikanhakijoihin liittyvät rikosilmoitusmäärät ovat yhä varsin pieniä verrattuna kokonaismääriin Suomessa. Näillä luvuilla ei esimerkiksi ole vaikutusta tilastoissa.

Keskuksiin kohdistuneita hyökkäyksiä enemmän

Poliisi kertoo tiedotteessaan myös, että vastaanottokeskuksiin ja hätämajoitusyksiköihin kohdistuneet häiriköinnit ja hyökkäykset ovat lisääntyneet jossain määrin viime viikkoina. Rikoksesta epäillyt ovat olleet lähes poikkeuksetta suomalaisia.

Poliisin mukaan tyypillisimmin häiriköinti ilmenee majoitustilojen pihoilla ajelulla ja erilaisten esineiden heitellyllä ikkunoihin. Lisäksi ilotulitteita on räjäytelty ja omaisuutta rikottu. 

Poliisi pitää tällä viikolla Satakunnan Kankaanpäässä tapahtunutta tuhopolttoa vakavimpana tekona turvapaikanhakijoita vastaan. Vastaanottokeskukseksi suunniteltu kerrostalo paloi ja paloa epäillään tahallaan sytytetyksi. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme