Mainos
Mainos

Poliisia päin ajaneelle 16-vuotiaalle ehdollista vankeutta

Espoon käräjäoikeus päästi poliisiin autolla törmänneen 16-vuotiaan ehdollisella vankeudella, vaikka miettikin ehdotonta vankeutta.

16-vuotias sai törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja muista rikoksista 2 v ehdollista vankeutta.

Rikos tapahtui elokuussa Espoon Haukilahdessa Mellsteninrannan parkkipaikalla. 16- ja 17-vuotiaat nuoret olivat aiemmin ottaneet 17-vuotiaan isän Mercedes Benz-auton luvatta käyttöön.

Poliisimiehet olivat uimarannalla tekemässä nuorisovalvontaa. Noin kolmekymppinen poliisimies aikoi pysäyttää auton, mutta se kiihdytti häntä kohti. Viime hetkellä poliisin onnistui väistää ja auto kolhaisi poliisia vain vähän.

Ei murhan yritys

Syyttäjä Antti Sundberg vaati rangaistusta murhan yrityksestä, mutta käräjäoikeus oli eri mieltä.

Kun mersu lähti liikkeelle, poliisi oli kymmenen metrin päässä.

- Poliisin kuolema ei ole ollut niin todennäköinen seuraus 16-vuotiaan menettelystä, että hänen syykseen voitaisiin lukea murhan yritys, oikeus totesi.

Oikeus katsoi, ettei 16-vuotiaan tarkoituksena ollut tappaa poliisia, vaan päästä pakoon.

Käräjäoikeus totesi, että kyse oli törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Muita rikoksia kertyi sitten lähinnä pakomatkasta.

Ei vankilaan

Espoon käräjäoikeus lausui, että 16-vuotiaan teon vakavuus edellyttäisi ehdotonta vankeustuomiota. 

Hänet oli myös viime keväänä tuomittu ehdolliseen vankeuteen yhdestätoista autolla-ajoon liittyvästä rikoksesta sekä neljästä petoksesta, näpistyksestä että vahingonteosta. Tuolloin rangaistus oli kuusi kuukautta ehdollista.

- Hän on ehdollisen vankeuden koeajalla jatkanut rikosten tekemistä syyllistymällä samankaltaisiin rikoksiin kuin ne rikokset, joista hänet oli tuomittu ehdolliseen vankeuteen. Myös tästä syystä ehdottoman vankeuden tuomitseminen olisi perusteltua, käräjäoikeus pohti.

Oikeus piti kuitenkin lieventävänä seikkana sitä, että uudet rikokset tehtiin yhden päivän aikana. 16-vuotias oli myös otettu huostaan ja ehdoton vankeus keskeyttäisi hänen kokki-opintonsa.

Käräjäoikeus päätyi maksimimittaiseen ehdolliseen rangaistukseen ja valvontaan 1 v 3 kk ajaksi. 

Alle 21-vuotiaan valvontarangaistus tarkoittaa käytännössä sitä, että nuori tapaa hänelle määrätyn valvojan vähintään kahdesti kuussa. Tarkoitus on tukea rikoksetonta elämää.

Tuomiossa käräjäoikeus varoitteli 16-vuotiasta vielä siitä, että uusi rikos tietäisi tämän rangaistuksen muuttumista vankila-ajaksi. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme