Mainos

Poliisihallitus maksoi Myllylän omaisten salaiset urkintakorvaukset

Poliisihallitus on päättänyt maksaa Mika Myllylän omaisille korvaukset ns. urkintatapauksissa. Näin näitä ei käsitellä lainkaan yksittäisissä rikosjutuissa, eikä kukaan syylliseksi todetusta poliisimiehistä voi joutua maksamaan niitä omasta pussistaan.

Poliisihallitus julisti korvaussumman salaiseksi.

Taustalla on satakunta eri puolilla maata käytävää oikeusjuttua yksittäisiä poliisimiehiä vastaan, koska poliisit katsoivat Myllylän tietoja poliisirekisteristä ilman hyväksyttävää syytä.

Kukaan ei tiedä tarkkaan, mutta osapuolet arvioivat, että noin puolet näistä jutuista on saatu käsiteltyä. Jos poliisi on todettu syylliseksi, seurauksena on ollut tyypillisesti kymmenkunta päiväsakkoa. Kyse on ollut virkavelvollisuuden rikkomisesta tai henkilörekisteririkoksesta. Osa syytteistä on hylätty.


"Omaisten aloite"

Poliisihallitus ja Myllylän omaiset tekivät sopimuksen korvauksista 9. syyskuuta, jolloin osa jutuista oli jo käsitelty oikeudessa. Näissä oikeusjutuissa kukin omainen oli vaatinut poliisimiehiltä 500 euron korvauksia kärsimyksestä, mutta ne oli hylätty sillä perusteella, että käräjäoikeuksien mukaan omaisille ei ollut aiheutunut tapahtumista vahinkoa.

- Hylkäämisillä ei ollut vaikutusta tähän sopimukseen, asianajaja Hannu Laakso sanoo. Hän on edustanut oikeudenkäynneissä Myllylän lapsia.

Muita omaisia edustava varatuomari Paavo M. Petäjä kertoo, että kyse on rekisterinpitäjän vastuusta.

– Tämä tuli meidän aloitteestamme. Olisimme aloittaneet siviiliprosessin korvauksista, jos emme olisi päässeet sopuun.

- Se on könttäsumma, Petäjä toteaa, muttei halua tarkentaa summaa. Sekä Laakso että Petäjä toteavat päämiestensä olleen tyytyväisiä sopimukseen.

Miksi poliisihallitus päätyi tekemään sopimuksen?

- Katsoimme, että kyse on rekisterinpitäjän vastuusta, ylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen poliisihallituksesta sanoo. – Ensisijainen vastuu on tässä tapauksessa henkilötietolain 47 §:n ja vahingonkorvauslain isännänvastuusäännösten perusteella poliisihallituksella.

Päätös salainen

MTV Uutiset pyysi sopimusasiakirjaa poliisihallituksesta, joka toimitti vahvasti mustatun kappaleen. Poliisihallitus salasi päätöksessä korvaussummat sillä perusteella, että ”henkilön taloudellisesta asemaa koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä”.

Poliisihallitus perusteli mustaamista myös julkisuuslain yksityiselämää suojaa koskevalla salassapitoperusteella.

MTV Uutiset on valittanut päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Myllylän urkkimistapaukset on käsitelty julkisesti, vaikka esitutkinta aineisto on määrätty salassa pidettäväksi.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot