Mainos
Mainos

Poliisin luotiin kuollut tänä vuonna kolme – yksi poliisi menehtynyt

Poliisin luotiin kuoleminen on harvinaista, mutta tänä vuonna kuolemantapauksia on ollut jo kolme. Yksi poliisi on kuollut ampumavälikohtauksessa.

MTV Uutiset kokosi yhteen tänä vuonna tapahtuneet poliisin kanssa kuolemantapaukseen johtaneet yhteenotot.

Helmikuu: Luoti suoraan sydämeen

16. helmikuuta poliisi sai aamuyöllä hieman kello kolmen jälkeen hälytyksen.

Tuusulan Riihikalliossa sijainneessa yksityisasunnossa oli alkutietojen mukaan menneillään joko tappelu tai puukotus. Rappukäytävässä poliisipartiota tuli vastaan pahoin loukkaantunut mies ja epäilty tekijä oli asunnossaan.

Kerrostalokaksioon meni kolme poliisia. Poliisi ampui asunnossa kaksi laukausta, joista toinen osui suoraan 35-vuotiaan miehen sydämeen. Uhri menehtyi tapahtumapaikalle.

Maaliskuu: Poliisi ampui uhkailleen miehen

19. maaliskuuta poliisi sai Petäjävedellä Keski-Suomessa ilmoituksen iltapäivällä ennen kello viittä hälytyksen autolla liikkuneesta aseistautuneesta ja itsetuhoisesta miehestä.

Noin tunti hälytyksen jälkeen poliisi löysi miehen istumassa autossaan Uuraisten ja Petäjäveden alueelta Ylä-Kintaudentiellä metsätien risteyksessä. Mies uhkasi poliisia ampumisella. Poliisi aloitti miehen kanssa neuvottelut tilanteen rauhoittamiseksi. 

Iltayhdeksän aikaan poliisin mukaan tilanne kärjistyi niin, että poliisi joutui käyttämään ampuma-asetta. Mies kuoli ensihoidosta huolimatta.

Kesäkuu: Poliisia ammuttiin selkään

17. kesäkuuta poliisi sai iltayhdeksän aikaan hälytyksen, että vihtiläistilalla oli ammuttu traktorissa olevaa ihmistä. Ampujaksi epäiltiin 67-vuotiasta tilan omistanutta Jorma Nyforsia. Nyfors oli riitautunut veljensä kanssa ja käynyt useaan otteeseen tuloksetonta kamppailua ulosottomiehen kanssa. Nyforsin kerrottiin olleen vihainen viranomaisille.

Poliisi yritti sateisena lauantai-iltana saada kahden tunnin ajan kontaktia Nyforsiin ja tämän vaimoon muun muassa puhelimitse ja huutelemalla. Reilun kahden tunnin piirityksen jälkeen, puoli kahdentoista maissa, poliisi päätti mennä asuntoon sisälle. Neljä poliisimiestä avasi asunnon ulko-oven, kun Nyfors alkoi yhtäkkiä ampua asunnosta rynnäkkökiväärillä ovella olevia poliiseja kohti. Poliisi vastasi yllättävään tuleen ampumalla useita laukauksia. 

Nyforsin ampuma luoti haavoitti heti oven avannutta vanhempaa konstaapelia. Poliisi siirtyi suojaan asunnon piha-alueelta ja vanhempi konstaapeli Tomi Keskinen vetäytyi auttaakseen työtoveriaan. Tällöin Nyfors ampui Keskistä selkään noin parinkymmenen metrin etäisyydeltä. Keskinen menehtyi välittömästi keskivartaloon osuneesta luodista.

Tutkinnassa selvisi, että yksi poliisin luodeista osui Nyforsiin, mutta mies ei menettänyt osumasta toimintakykyään. Nyfors löydettiin puoli kahden aikaan kiinteistön pihalta kuolleena. Poliisin mukaan mies oli surmannut itsensä RK-62-rynnäkkökiväärillä. 

Lokakuu: Poliisi ampui naista puukottaneen

Orimattilassa Nelostiellä 2. lokakuuta tapahtunut välikohtaus alkoi noin kello 12.30, kun poliisi oli saanut useita hälytyksiä liikenteessä vaaratilanteita auheuttaneesta ajoneuvosta. Autoa ajanut 32-vuotias mies oli poliisin mukaan ajanut huomattavaa ylinopeutta ja tehnyt useita vaarallisia ohituksia. Auto oli suistunut Orimattilan kohdalla moottoritien keskiviheriölle ja paikalle oli sattumalta tullut Helsingin poliisilaitoksen moottoripyöräpoliisi. 

Poliisi turvautui aseeseen, kun mies oli puukottamassa 23-vuotiasta naista hengiltä. MTV Uutisten tietojen mukaan uhri ehti saada useita puukoniskuja. MTV:n lähteiden mukaan poliisi pelasti toiminnallaan naisen hengen. 

Nainen kuljetettiin lääkärihelikopterilla sairaalaan, ja hän on yhä sairaalahoidossa. Mies kuoli poliisin luotiin. Poliisi epäilee miestä tapon yrityksestä. 

Itä-Uudenmaan syyttäjävirasto puolestaan selvittää poliisin voimakeinojen asianmukaisuutta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme