Mainos
Mainos

Poliisin selvitys uudenvuodenyöstä: Uhreja valittu osin haavoittuvuuden perusteella

Poliisi on tänään julkistanut laajan selvityksen Helsingissä uutena vuotena tapahtuneesta useisiin naisiin kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä. Helsingin poliisin mukaan rikosepäilyjä on 15, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin yhden vuorokauden aikana 

Uuden vuoden alla levisi huhu, jonka mukaan Aavarannan vastaanottokeskuksessa Espoossa oltiin kokoamassa joukko irakilaisia aiheuttamaan häiriötä kaupungilla sekä tekemään seksuaalirikoksia.

Poliisilla oli tässä vaiheessa jo tieto siitä, että Helsingin keskustassa oli loppuvuoden aikana tapahtunut seksuaalista ahdistelua, ja tekijöinä on todennäköisestiollut turvapaikanhakijoita.

Aavarannasta kiinni muutamia turvapaikanhakijoita, joita epäiltiin julkisesta kehottamisesta rikokseen. Helsingissä vastaavaa huhua ei havaittu, mutta ainakin Tampereella poliisipartioille oli kerrottu siellä olevien irakilaisten toimesta vastaavaa tarinaa.

Poliisi varautui erikoisorganisaatiolla

Helsingin poliisi varautui ennakkotietojen perusteella uuden vuoden yöhön erillisellä tilanneorganisaatiolla järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Siihen kuului 70 poliisimiestä sekä erilliset hälytystehtävien hoitoon varatut 10- 15 poliisipartiota jokaisella kenttäjohtoalueella.

Ravintoloiden purkuun ja ydinkeskustan valvontaan oli varattu 17 vahvennettua poliisipartiota ja kaikki partiot olivat koko ajan työtehtävissä.

Käskynjakotilaisuuksissa korostettiin voimakkaasti poliisin puuttumiskynnystä päihtyneisiin naisiin sekä turvapaikanhakijoiden aiheuttamaan mahdolliseen seksuaaliseen häirintään. Samalla kaikki poliisit käyttämään keltaista liikenteenohjausliiviä näkyvyyden takaamiseksi.

Poliisin mukaan mahdolliset ahdistelutapaukset ovatkin tapahtuneet paikoissa, joissa poliisi ei ole ollut jalkautuneena tapahtumahetkellä.

Asematunnelissa rauhatonta

Poliisin mukaan Helsinkiin saapui linja-autolla vähintään kymmeniä irakilaisia turvapaikanhakijoita, minkä lisäksi ihmisiä siirtyi kaduille myös kaupungin omista vastaanottokeskuksista.

Rautatieasemalle kerääntyikin erittäin paljon etnisiä juhlijoita. Paikalla olleiden poliisipartioiden mukaan asematunnelissa oli noin kello 23 aikaan jopa 1000 pääosin irakilaista turvapaikanhakijaa. Paikalta poistettiin useita henkilöitä.

Sekä Kisahallin että Itäkeskuksen kiinniotettujen säilytystilat täyttyivät yön aikana. Poliisilain perusteella kiinniotettuja oli yhteensä 101 henkilöä, joista turvapaikanhakijan statuksella olevia oli 23. Turvapaikanhakijoita oli otettu kiinni sekä yleiseltä paikalta että vastaanottokeskuksista häiriöiden vuoksi.

Yön aikana 15 rikosilmoitusta 

Eiliseen mennessä rikosilmoituksia on tutkinnassa yhteensä 15, joissa päärikokset ovat raiskaus (1 kappaletta), raiskauksen yritys (2 kappaletta) ja seksuaalinen ahdistelu (12 kappaletta).

Rikosilmoitukset sisältävät yllä olevien rikosnimikkeiden lisäksi muun muassa seuraavia rikosnimikkeitä: pahoinpitely, ryöstön yritys, varkauden yritys ja viestintärauhan rikkominen.

Kahta lukuunottamatta epäillyt rikokset ovat tapahtuneet yleisellä paikalla. Yleisellä paikalla tapahtuneista rikoksista 85 prosenttia on tapahtunut Helsingin ydinkeskustassa.

Rikosten esitutkinnan perusteella seksuaalirikoksista epäillään useita eri henkilöitä. Selvitettyjen rikosten osalta rikoksesta epäiltyinä on turvapaikanhakijoita.

Poliisin mukaan esitutkinnassa olevien ja vielä toistaiseksi selvittämättömienrikosten rikoksesta epäillyt ovat tuntomerkeiltään ulkomaalaisia.

Kolmenlaisia rikoksia

Poliisin esitutkinnan perusteella uutena vuotena tapahtuneet seksuaalirikokset voidaan jakaa niiden ominaispiirteiden perusteella kolmeen kategoriaan.

1. Rikoksesta epäilty (nuori mies) kohdistaa seksuaalirikoksen yksittäiseen henkilöön. 

2. Rikoksesta epäiltyinä on ryhmä (jopa 10–20 henkilöä) nuoria miehiä,jotka kohdistavat seksuaalirikoksen yksin liikkuvaan naishenkilöön.

3. Rikoksesta epäiltyinä on ryhmä (jopa 10–20 henkilöä) nuoria miehiä,jotka kohdistavat seksuaalirikoksen kahteen tai useampaan naishenkilöön samanaikaisesti.

Rikosten uhrit ovat iältään 14–66 -vuotiaita naishenkilöitä ja heille on aiheutunut aiheutunut fyysisiä tai henkisiä vammoja tai molempia.

Jotkut rikoksen uhreista on kertonut poliisille, että he tuntevat tapahtuneen rikoksen jälkeen ahdistuneisuutta ja rikoksen pelkoa, mikä on heijastunut heidän kokemaan turvallisuuden tunteeseen.

Uhrit valittu tarkoin

Rikoksen uhrien ja rikosilmoitusten perusteella rikoksesta epäillyt ovat valinneet uhrinsa osittain uhrin haavoittuvuuden perusteella.

Osa rikoksen uhreista on ollut yksin liikkeellä, mikä on ollut otollinen kohde yksittäiselle rikoksen tekijälle tai ryhmälle.

Useissa tapauksissa rikoksen tekemiseen on osallistunut useampi henkilö, mikä on ollut rikoksen toteuttamiseksi helpompaa. Tällöin myös rikoksen kiinnijäämisriski on ollut alhainen.

Ahdistelijoilla on ollut mahdollisesti ennakkoon sovittu taktiikka, jossa osa rikoksesta epäillyistä on piirittänyt rikoksen uhrin ja osa on toteuttanut epäillyt rikokset. 

Piirittäjien tehtävänä on ollut estää uhrin pakeneminen, ulkopuolisten henkilöiden väliintulo ja toiminnan paljastuminen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme