Mainos

Poliisin tietolähderekisteriin ei ole tunkua

Helsingin poliisilaitos ei ole suinkaan ainoa, jolla ei ole rekisteröityjä tietolähteitä. Tilanne on sama STT:n ja Aamulehden tietojen mukaan esimerkiksi Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

STT:n haastattelemien poliisien mukaan rekisteriin kirjaamiseen on äärimmäisen vaikea saada lähteen suostumus. Varsinais-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Jukka Mäkilähde ymmärtää hyvin miksi.

 Poliisilaki pykälä 36                                                                                  -Poliisi voi käyttää poliisihallinnon ulkopuolista henkilöä tietolähteenä.  -Lähdettä koskevat tiedot voidaan tallettaa henkilörekisteriin.                -Tietolähteelle voidaan maksaa palkkio. Palkkion edellytyksenä on,  että lähde on rekisteröity. Perustellusta syystä palkkio voidaan maksaa  myös rekisteröimättömälle lähteelle. 

Sisäministeriön asetus:           

- Tietolähdetoiminnan järjestämisestä päättää poliisilaitoksen,  keskusrikospoliisin tai suojelupoliisin päällikkö.                              

- Tietolähteen käyttäminen on kirjattava.

- Lähteeksi hyväksytty henkilö on rekisteröitävä. Rekisteröiminen ei saa vaarantaa lähteen henkilöllisyyden salassa pysymistä. 

Poliisihallituksen määräys: 

- Tietolähdetoiminnassa poliisi ei voi johtaa lähdettä menettelemään  lainvastaisella tavalla eikä sallia lähteen syyllistymistä rikokseen.  

- Suurelta osin salainen. 

Poliisilaki pykälä 44:

- Poliisi ei ole velvollinen ilmaisemaan hänelle luottamuksellisesti tietoja antaneen henkilöllisyyttä eikä salassa pidettäviä taktisia tai teknisiä menetelmiä. 

Lähde: STT

 - Henkilö lupautuu silloin pysyväksi tietolähteeksemme. Se on riskialtista hommaa. Jos joku oikein ilmoittautuu ja semmoisen haluaa tehdä, niin meilläkin herää jo epäilys, mitä tässä on takana.

Mäkilähde ei itse lähtisi tällaiseen rooliin. Samoilla linjoilla on myös Pirkanmaan poliisilaitoksen rikostorjunnasta vastaava rikosylikomisario Ilkka Laasanen.

Tietolähderekisteriä käyttävät Mäkilähteen mukaan koulutetut käsittelijät, jotka tapaavat tietolähdettä. Käsittelijöillä on valvoja ja esimies päällystötasolta. Tietoja rekisteristä annetaan poliiseille, jotka tarvitsevat niitä virkatehtävissään.

Ilkka Laasanen sanoo, että poliisi hyödyntää harvoin tavallisessa työssään rekisteröityjä tietolähteitä. Enemmänkin kyse on yksittäistapauksiin liittyvistä tietolähteistä.

Mäkilähde arvelee, että tietolähteiden käyttö vähenee vuodenvaihteen jälkeen, kun poliisin pitää ilmoittaa esitutkintaan menneissä tapauksissa epäillylle, että hänen tekojensa selvittämiseksi on käytetty tietolähdettä.

Tuomioistuin voi kuitenkin päättää, että tietyissä tilanteissa ilmoitusta ei tarvitse tehdä tai sitä voidaan lykätä.

Laasanen puolestaan uskoo, että lainmuutos ei vaikuta merkittävästi rekisteröintiin. Näin siksi, että rajaa on edelleen vaikeaa vetää sen välille, mikä tietolähdetoiminta on jatkuvaa ja ohjattua tietolähteen käyttöä ja mikä yksittäistä. 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot