Mainos
Mainos

Poliisin uudella paineilma-aseella taltutettu riehujia jo kahdesti

Poliisi on toistaiseksi ollut tyytyväinen koekäytössä oleviin, paineilmalla toimiviin etälaukaisimiin. Esimerkiksi Tampereen vappuhulinoissa poliisi kantoi uutta voimankäyttövälinettä mukana.

Värikuulapyssyjä muistuttavia, mutta niitä tehokkaampia FN303-aseita on ollut poliisin koekäytössä muutama vuoden alkupuolelta lähtien. Ylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisista kertoo, että niille on ollut oikeaa käyttöä kaksi kertaa.

– Molemmilla kerroilla asetta käytettiin, kun yksityisasunnossa riehuttiin. FN303:ssa on se hyvä puoli, että poliisi voi käyttää voimaa kauempaa, jos esimerkiksi sekava ihminen riehuu astalon kanssa, Wallenius kuvaa. 

FN303

Ase näyttää värikuula-aseelta, mutta on huomattavasti tehokkaampi.

Ammukset eli projektiilit on suunniteltu niin, että ne rikkoutuvat kohteeseen osuessaan.

Aseen kantomatka on 70 metriä, joten sitä käytetään erityisesti mellakkatilanteissa.

Poliisin teettämien tutkimusten mukaan projektiilin osuma sattuu yhtä paljon kuin lyönti teleskooppipatukalla.

Bostonissa Yhdysvalloissa nuori nainen kuoli kymmenen vuotta sitten, kun poliisin ampuma projektiili osui häntä silmään.

Asetta valmistaa belgialainen FN Herstal.

Uusien paineilma-aseiden käyttöön koulutetut poliisit ovat kantaneet asetta lähes keikalla kuin keikalla. Niitä on ollut mukana niin tavallisessa hälytyspartioinnissa kuin joukkojenhallintatehtävissä.

Walleniuksen mukaan F303 on yksi keino välttää ampuma-aseen käyttö.

– Se kuuluu vähemmän vaarallisten voimankäyttövälineiden valikoimaan etälamauttimen, paprikasumutteen ja patukan lisäksi. Lääkärien arvion mukaan panosten traumavaikutus on samaa luokkaa patukalla lyömisen kanssa.

Tappoi yhden Bostonissa

Vaarattomasta välineestä ei kuitenkaan ole kyse. Nuori nainen kuoli kymmenen vuotta sitten Yhdysvaltain Bostonissa, kun poliisi ampui tätä vahingossa silmään mielenosoituksen yhteydessä.

Poliisi oli tähdännyt FN303:lla mielenosoittajaan, mutta osui sivulliseen naiseen. Bostonin poliisi poisti aseet käytöstään tapauksen jälkeen.

– Kaikessa voimankäytössä on vaarana, että seuraukset ovat sellaiset, joita ei ole tarkoitettu. Jos esimerkiksi patukka osuu kaulan alueelle, saattaa verisuoni poksahtaa päässä, vaikka kuinka pyrkisimme välttämään vahingot, Wallenius vertaa.

Laukaisimen osuma on hengenvaarallinen, jos laukaus osuu päähän tai kaulaan. Sillä pyritäänkin ampumaan aina jalkoihin.

Walleniuksen mukaan poliisi teki tarkat selvitykset laukaisimesta ennen kuin päätös koekäytöstä tehtiin. Koekäyttö ei vielä tarkoita sitä, että aseita hankittaisiin poliisille pysyvään käyttöön.

– Noin 15 vuotta sitten poliisin koekäyttöön hankittiin impulssikanuuna. Se oli vesitykki, joka kulki miehen mukana ja ampui litran vesipanoksen kovalla voimalla. Se ei kuitenkaan osoittautunut käyttökelpoiseksi, joten hankintaa ei tehty, Wallenius muistelee.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme