Mainos
Mainos

Poliisipäällikkö: Huumepoliisi avasi Aarnion viimeisenä vuotena ennätysmäärän tutkintoja – iso osa ei johtanut mihinkään

Helsingin huumepoliisi kirjasi ex-päällikkönsä Jari Aarnion viimeisenä johtovuotena rikosilmoituksia järjestelmään pienellä kynnyksellä, kertoo poliisipäällikkö Lasse Aapio Helsingin poliisista.

STT kertoi helmikuussa, että vuonna 2013 törkeitä huumausainerikostutkintoja avattiin ennätysmäärä. Tilastoista voi kuitenkin päätellä, että isoa osaa avatuista tutkinnoista ei koskaan ole suljettu.

Samaan aikaan kun pidätys- ja säilöönottomäärät ja avatut törkeät huumerikostutkinnat lisääntyivät vuosikymmenen huippuunsa, vähenivät huumausaineiden takavarikkomäärät esimerkiksi kannabiksessa ja amfetamiinissa. Kannabistakavarikot lähes puolittuivat edellisvuodesta.

Aapion mukaan osa tilastosta selittyy luonnollisesti, mutta toimintatapaa on ollut syytä korjata.

– Nyt pyrimme siihen, että ilmoitukset johtavatkin johonkin, eikä pelkästään avata rikosilmoituksia.

Vetosi tulokseen

Aarnio on toistanut useissa yhteyksissä, että hänen yksikkönsä teki hyvää tulosta. Aapio ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, pumppasiko Aarnio tilastoja turhilla tutkinnoilla.

– En osaa sanoa. Tietyllä tavalla oli isoja juttuja tulossa, joten luonnollinenkin syy löytyy. Tapa toimia oli myös sellainen, että aika pienelläkin kynnyksellä tehtiin rikosilmoituksia.

Aapio sanoi helmikuussa, että hän harkitsee tutkintatietojen perkaamista. Hänen mukaan perinpohjaista selvitystä ei ole tehty, mutta asiaa on selvitelty.

– Jonkun verran selvittelimme sitä asiaa. Katsomme kuitenkin tässä vaiheessa, että tärkeää olisi mennä nyt uusilla keinoilla eteenpäin.

Vuonna 2013 selvisi alle 60 prosenttia törkeistä huumausainerikoksista suhteessa avattuihin. Helsingistä vastaavaa ei tällä vuosikymmenellä löydy, mutta vastaavaa voi löytää ajoittain muista huumerikoksia tutkivista yksiköistä.

Selvitysprosentti ei välttämättä kerro saman vuoden työn laadusta, koska tutkinnan valmistuminen voi kestää.

Aarnio on tuomittu kahdessa eri haarassa 13 vuoden vankeuteen. 10 vuoden käräjätuomio törkeistä huume- ja virkarikoksista ei ole lainvoimainen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme