Mainos
Mainos

Poliisissa erikoinen ongelma: Rikospaikkatutkijoita jää eläkkeelle – uusia ei ole koulutettu tarpeeksi

Kokeneita rikospaikkatutkijoita on siirtynyt eläkkeelle, eikä uusia ole saatu koulutettua tilalle, kertoo poliisitarkastaja Antti Leppilahti eilen illalla näytetyssä Rikospaikka-ohjelmassa.

Suomessa vaativaa rikospaikkatutkintaa tekeviä tutkijoita on parissakymmenessä rikostutkimuskeskuksessa hieman yli sata.

– Meillä on meneillään teknisen rikostutkinnan koulutusuudistus, joka on aloitettu reilu vuosi sitten. Sen takia on syntynyt tilanne, että poliisiammattikorkeakoululla ei ole koulutettu tutkijoita, Leppilahti kertoo.

– On syntynyt koulutusvelkaa. Osaamista ei saada hankittua yhtä helposti kuin aikaisemmin.

Samaan aikaan kokeneita tutkijoita on jäänyt eläkkeelle.

– Tekniset rikostutkijat palvelevat tehtävässä yleensä todella pitkään ja jäävät siitä eläkkeelle. He vievät sitten osaamista mennessään.

Leppilahti ei koe, että tilanne voisi johtaa virheiden lisääntymiseen.

– Meillä on saatavilla läpi vuorokauden vaativan rikostutkinnan osaamista kaikkialla Suomessa. Jos sitten jossakin todetaan, että rahkeet ei riitä, niin meillä löytyy väkeä tukemaan sitä.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme