Mainos

Poliisiylijohtaja Kolehmainen vapautui virkarikosepäilyistä

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ei joudu syytteeseen Poliisiammattikorkeakoulun johtoajoilta. Myös oppilaitoksen nykyinen rehtori Kimmo Himberg ja kaksi muuta virkamiestä vapautuivat perjantaina rikosepäilyistä.

Kolehmaisen epäiltiin väärinkäyttäneen virka-asemaansa Poliisiammattikorkeakoulun projektipäällikön viran täytössä vuosina 2010-2011. Lisäksi Kolehmaista epäiltiin virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun ilman projektipäällikön tehtäviä jääneen ylikonstaapelin tehtäviä järjesteltiin uudelleen.  

Syyttäjä Mika Mäkinen ei löytänyt näyttöä, että Kolehmainen olisi rehtorina pyrkinyt vahingoittamaan ylikonstaapelia, kun hän päätti laittaa viran julkiseen hakuun. Siitäkään ei löytynyt näyttöä, että Kolehmainen olisi laittomasti tai sopimattomasti pyrkinyt vaikuttamaan valinnassa. Yt-lakia ei syyttäjän mukaan rikottu, koska yksittäisen virkamiehen työtehtäviin liittyvät asiat käsitellään ensisijaisesti esimiehen kanssa.  

Kolehmainen ei halunnut kommentoida STT:lle syyttämättäjättämispäätöstä

Ei näyttöä pahoinpitelystä

Todistajat kertoivat esitutkinnassa, etteivät Kolehmaisen ja tutkintapyynnön tehneen ylikonstaapelin välit olleet täysin kunnossa. 

Ylikonstaapelin mukaan hän joutui epäsuosioon, koska ei alistunut Kolehmaisen mielivaltaiseen vallankäyttöön. Kolehmainen itse koki muuttuneensa alaisen silmissä pahaksi ja mielivaltaiseksi rehtoriksi siitä hetkestä lähtien, kun hän vastasi tälle ensimmäisen kerran "ei." Kolehmaisen mukaan hän ei suostunut miehen pyyntöihin, koska henkilöstöä pitää kohdella tasapuolisesti.  
Himbergiä ja kahta muuta virkamiestä epäiltiin virkarikosten lisäksi henkisestä pahoinpitelystä. Ylikonstaapeli koki terveytensä vahingoittuneen, kun hänet jätettiin ilman tehtäviä ja eristettiin muista erillään olevaan työhuoneeseen.  

Syyttäjä arvioi esitutkinnan perusteella, että esimiehet olivat yrittäneet löytää ylikonstaapelille asianmukaisia tehtäviä. Työtilakin katsottiin asianmukaiseksi. Syyttäjä ei löytänyt näyttöä siitä, että ylikonstaapelin terveys olisi heikentynyt epäiltyjen toiminnan takia.  
Osapuolten väliset kiistat ovat johtaneet tutkintaan jo aiemmin. Jutun nostaneen poliisimiehen mukaan hänen lähiesimiehensä ja Poliisiammattikorkeakoulun johto altisti hänet esimerkiksi petosepäilyjen kohteeksi.

Rikoksista ei löydetty näyttöä.  

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot