Mainos
Mainos

Portsarille tuomio neljästä pahoinpitelystä – kolmen eri ravintolan ovella

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 35-vuotiaan ravintolan järjestyksenvalvojan neljästä pahoinpitelystä puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Mies syyllistyi tekoihin kolmen eri ravintolan ovella 2014-2015.

Teot tapahtuivat ravintola Stone’sissa Helsingin keskustassa Keskuskadulla, ravintola Malmintorissa Viljatiellä Malmilla ja ravintola Dominossa Ajurinaukiolla Puistolassa.

Miestä ei ollut rangaistu aiemmin, jolloin oikeus päätyi ehdolliseen vankeuteen.

Stone’s kesäkuu 2014

Järjestyksenvalvoja sumutti miestä kaasusumuttimella. Vahtimestarin mukaan asiakas oli käyttäytynyt väkivaltaisesti ja hänet piti poistaa ravintolasta.

35-vuotiaan mukaan miesasiakas oli riisunut korunsa ja laittanut lompakkonsa pöydälle. Järjestyksenvalvoja tulkitsi tämän tarkoittavan haastetta tappeluun.

Käräjäoikeuden mukaan toisen käyttäytymisen tulkinta ei oikeuttanut voimakeinojen käyttöä, eikä tilanteessa ollut muutenkaan uhkaa.

Malmintori elokuu 2014

Mies sumutti jälleen kaasusumuttimella uhria.  Myös tässä tapauksessa järjestyksenvalvojan mielestä kyse oli voimakeinojen perustellusta käytöstä miehen väkivaltaisuuden takia.

Valvontakamerasta näkyi kuinka asiakas oli käynyt muutaman kerran ovella ja poistunut sitten paikalta. Järjestyksenvalvoja lähti sitten asiakkaan perään. Uhrin mukaan häntä sumutettiin noin 30 metrin päässä ravintolan ovelta.

Oikeus totesi, ettei vahtimestarilla ollut mitään syytä lähteä asiakkaan perään. Oikeus ei myöskään nähnyt uhrin käytöksessä mitään aggressiivisuutta tai uhkaavuutta.

Malmintori maaliskuu 2015

35-vuotias tönäisi asiakasta voimakkaasti rinnasta niin, että tämä kaatui selälleen ja löi päänsä asvalttiin ravintolan edessä. Järjestyksenvalvojan mukaan miehen käsi oli ollut taskussa ja hän otaksui, että siellä oli puukko.

Oikeudessa mies perusteli olettamustaan sillä, että asiakas oli romani ja oli uhannut kolme vuotta aiemmin tappaa hänet.

Oikeus ei pitänyt väitettä uskottavana, koska vahtimestari ei ollut maininnut puukosta tai tappouhkauksesta mitään poliisikuulustelussa tai ilmoittanut siitä poliisille aikanaan.

Oikeus tuomitsi ovimiehen pahoinpitelystä.

Domino lokakuu 2015

Tapaus sai 51-vuotiaan asiakkaan mukaan alkunsa, kun hän vessaan mennessä vahingossa osui vahtimestarin käteen. 35-vuotias oli heti lähtenyt viemään humalassa ollutta miestä ulos, jolloin uhri kertomansa mukaan vaistomaisesti yritti irrottautua otteesta.

Todistajien mukaan 35-vuotias piti asiakasta kuristusotteessa takaapäin.

35-vuotias löi asiakasta tuulikaapissa nyrkillä kasvoihin ja hänen päätään oveen. Uhria potkaistiin kaksi kertaa ja puristetiin kaulasta. Lisäksi 35-vuotias löi miehen pään vasten ulko-oven kaltereita, sumutti kaasusumuttimella ja vielä löi maassa makaavaa miestä ylävartaloon.

Järjestyksenvalvojan mukaan tässäkin tapauksessa voimakeinot olivat tarpeellisia. Hän myönsi vieneensä voimakkaasti vastaan laittaneen asiakkaan ulos taluttamalla ja sumuttaneensa, koska mies kävi uudestaan päälle.

Oikeus katsoi teon pahoinpitelyksi.

Tässä tapauksessa myös asiakas sai kaikkiaan 670 euron sakot järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme