Mainos
Mainos

Puolustus: Ilman Trevocia poliisilta olisi jäänyt rikoksia selvittämättä

Trevocin toimitusjohtaja Pasi Pataman puolustus kiisti rikokset keskiviikkona jatkuneessa Trevoc-oikeudenkäynnissä. Asianajaja Teppo Laine viittasi siihen, että yhtiön laitteilla on tehty hyvää, kun poliisit ovat selvittäneet niiden avulla rikoksia.

Helsingin käräjäoikeudessa on jatkunut Jari Aarnion oikeuskäsittely. Keskiviikkona on kuultu puolustusten puheenvuoroja.

Yksi jutun keskeisiä syytettyjä on seurantalaitteita valmistavan Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama. Häntä syytetään mm. törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen antamisesta.

Taustalla riita krp:n kanssa

Patama oli töissä keskusrikospoliisissa vuoteen 2008. Hän kehitti poliisin seurantalaitteita, joista hän teki työsuhdekeksintöilmoituksen. Krp ei kuitenkaan tähän reagoinut, jolloin oikeudet siirtyivät Pataman ja supossa työskennelleen syytetyn kanssa perustetulle Trevoc-yhtiölle.

Siitä syntyi riita, joka päättyi Pataman irtisanomiseen.

- Tässä tilanteessa Patama ryhtyi Trevocissa kehittämään seurantalaitteita. Luontaisin asiakunta on viranomaistahot, jotka Patamalle oli tuttuja, puolustusasianajaja Teppo Laine totesi.

Krp jatkokehitti omaa laitettaan, mutta se ei koskaan valmistunut. Trevoc sai kuitenkin oman laitteensa valmiiksi.

Puolustuksen mukaan krp yritti hankkia Trevocin laitteiden teknisiä tietoja ja ominaisuuksia. Samaan aikaan krp yritti estää muita viranomaisia hankkimasta Trevocin laitteita.

Tästä huolimatta poliisihallitus myönsi Helsingin poliisilaitokselle oikeuden hankkia laitteita Trevocilta.

- Useat viranomaiset totesivat Trevocin laitteet parhaiksi, Laine sanoi. - Tämän jälkeen krp on yrittänyt mustamaalata Trevocia kertomalla sen maksuvaikeuksista ja konkurssiuhasta, vaikka sellaista ei ole ollut.

- On käyty veristä kilpailua ja krp on käyttänyt sangen kyseenalaisia keinoja, Laine sanoi.

Kritiikkiä tutkinnasta

Poliisirikostutkijat tekivät syksyllä 2013 useita iskuja samaan aikaan. - Krp oli valinnut tutkinnan kohteet jollain määrittelemättömällä perusteella etukäteen.

- Jos ajatellaan sitä, että tutkintaa tekee taho joka on tehnyt kaikkensa saadakseen Trevocin markkinoilta, pitää kiinnittää huomiota tutkinnan puolueellisuuteen.

- Meidän pitää suhtautua hyvin skeptisesti siihen miten tutkinta on tehty. Se on ollut tarkoitushakuista.

Puolustuksen mukaan tutkijat ovat pitäneet kiinni vain yhdestä tutkintalinjasta eli sellaisesta, jossa Patama on ollut mukana rikollisessa toiminnassa.

- Jos jotain on tapahtunut, niin voisiko olla niin että Patamaa ja Trevocia on erehdytetty, asianajaja Laine lausui.

- Tutkinnanjohto on sanonut, että Aarnio on erehdyttänyt omia alaisiaan, poliisia ja käytännössä koko Suomea, mutta ainoa jota ei olisikaan erehdytetty olisi Pasi Patama.

Pataman puolustuksen mukaan syyttäjä tekee sen virheen, että kaikki niputetaan samaksi kokonaisuudeksi. Jokaisen rooli pitää katsoa henkilökohtaisesta asemasta lähtien.

Puolustuksen mukaan Patamalle oli esimerkiksi melkoinen yllätys, että vyyhdistä löytyi jengipomona pidetty Keijo Vilhunen.

Aarniolla ei määräysvaltaa

Patama ja Aarnio olivat ystäviä ja yhteyttä pidettiin.

Aarniolla ei kuitenkaan puolustuksen mukaan ole ollut mitään määräysvaltaa Trevociin. - Hän on esittänyt erilaisia ajatuksia laajastikin, mutta ei niitä ole toteutettu.

- Kaikki asiakkaat tulevat kertomaan, että Trevoc on ollut yhtä kuin Pasi Patama. Hän on viime kädessä päättänyt.

Patamaa syytetään laitekaupassa törkeästä petoksesta sillä perusteella että syyttäjän käsityksen mukaan Trevoc on salannut seurantalaitekaupoissa omistajatahonsa viranomaisilta.

- Trevocin omistuksessa ei ole mitään epäselvää, Laine totesi.

- Jos jotain epäselvyyttä on ollut välillisessä omistuksessa, niin Patama ei ole siitä tiennyt, puolustus totesi.

Trevocin toimitusjohtajan puolustuksen mukaan osa viranomaisista käyttää edelleen laitteita, jotka ovat osoittautuneet muutenkin hyviksi ja käyttökelpoiseksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme