Mainos

Puolustus kiisti nukkehallitussyytteet viimeisessä Nova-jutussa

Helsingin hovioikeudessa palattiin tänään vielä kerran vaalirahajupakan alkuvuosiin.

Nova-vyyhden viimeisessä jutussa puitiin sitä, ketkä olivat vaalitukea jakaneen Kehittyvien maakuntien Suomen (KMS) todelliset johtajat.

Syyttäjä Katri Lyytikäinen katsoo, että todellisiin vallankäyttäjiin yhdistyksessä kuuluivat muun muassa entiset Nova-johtajat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki - eivät ne henkilöt, jotka oli ilmoitettu yhdistysrekisteriin.

-Kyse ei ole vaalirahoista vaan siitä, kuinka yhdistyksessä oli nukkehallitus, jolla ei ollut mitään tekemistä yhdistyksen toiminnan kanssa, sanoi syyttäjä.

Merisaloa ja Yli-Saunamäkeä syytetään siksi muun muassa sakkotason rekisterimerkintärikoksesta. Vaalituen jakaminen ei sen sijaan ole laitonta, eikä siitä tänäänkään syytetty.

Kumpikin ex-Nova-johtaja kiisti nukkehallitussyytteet. Merisalon mielestä KMS toimi kuten monet muutkin yhdistykset.

-Hallituksen jäsenet ovat hallituksen jäseniä, ja käytännön toimia hoitavat eri henkilöt.

Merisalo kertoi videokuulemisessa, että hänen tehtävänään oli kerätä rahat yrityksiltä KMS:lle.

Hän oli pyytänyt videokuulemista terveyssyistä.

KMS jakoi noin 400 000 euroa vaalitukea eduskuntavaaleissa 2007.

Moni tuettu nousi ministeriksi

Merisalo valotti oikeudessa KMS:n toiminta-ajatusta. Hänen mukaansa ideana oli vain koota tuki yhteen paikkaan ja jakaa se rahoittajien valintakriteerit täyttäville ehdokkaille.

Merisalon mukaan tukea antaneet yritykset eivät halunneet leimautua asiakkaidensa silmissä porvarihallituksen ajajiksi. Siksi esimerkiksi KMS:n hallituspaikoille ei tullut yhtään tukea antanutta liikemiestä.

-Meidän kaikkien edustamien yritysten asiakaskunta muodostui kommunisteista kokoomuslaisiin, hän perusteli.

Merisalo sanoi, että listalle poimittiin maakunnista arvostettuja ehdokkaita, jotka ymmärsivät elinkeinoelämän tarpeita. Tukea saaneista ehdokkaista yli kymmenen nousi vaalien jälkeen ministeriksi.

-Tapanilla oli ylivoimainen pelisilmä tämän listan kasaamisessa, kiitteli Merisalo Yli-Saunamäkeä.

Yli-Saunamäki toppuutteli, ettei hän laatinut listaa yksin. Hän sanoi, että tämä nimienkeruu oli KMS:ssä hänen ainoa tehtävänsä.

Hovioikeus pyrkii antamaan koko Nova-vyyhdessä ratkaisunsa kesäkuun lopulla.

(MTV3 - STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot