Mainos
Mainos

Oikeus hylkäsi "Putin-rekisteriin" liittyvät syytteet

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt syytteet, jotka koskivat poliisin niin sanottuun epäiltyjen rekisteriin liittyvän valvonnan puutteellisuutta.

Kahta keskusrikospoliisin päällikkötehtävissä työskennellyttä ja yhtä poliisihallituksessa päällikkötehtävissä toiminutta syytettiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjän mukaan kolmikko oli laiminlyönyt epäiltyjen rekisterin valvontaa. Käräjäoikeuden mukaan heidän ei kuitenkaan näytetty syyllistyneen niihin rikoksiin, joista syyttäjä vaati heille rangaistusta.

Oikeus katsoi, ettei kahdella syytetyistä ollut syyttäjän väittämää laillisuusvalvontavelvollisuutta. Kolmannen ei puolestaan katsottu laiminlyöneen epäiltyjen rekisterin suunnittelua, ohjeistamista tai valvontaa.

Koska syytteet hylättiin, oikeus ei ottanut kantaa rekisteriin tehtyjen merkintöjen laillisuuteen.

Syyttäjän näkemyksen mukaan nimien tallentamisessa epäiltyjen rekisteriin oli ongelmia. Syyttäjän mukaan rekisteriin joutui nimiä liian heppoisin ja siten laittomin perustein.

Rekisteriin liittyvä kohu alkoi, kun MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi, että rekisteristä löytyi Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi. Hänet kirjattiin rekisteriin, koska hän oli esiintynyt samassa kuvassa venäläisen Yön sudet -moottoripyöräjengin jäsenten kanssa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme