Mainos
Mainos

Pyörävarkaudet huimassa kasvussa

Polkupyörävarkaudet ovat lisääntyneet huomattavasti. Vuonna 2012 vakuutusyhtiölle ilmoitettuja pyörävarkauksia oli tasan 11 111, mutta viime vuonna pyöriä rosvottiin yli 16 000 kappaletta, kertoo Finanssialan keskusliitto.

Pyöräilykulttuuri on viime vuosina ollut Suomessa kovassa nosteessa ja pyöriin käytetään entistä enemmän rahaa. Tämä näkyy myös vakuutusyhtiöiden maksamissä keskikorvauksissa.

Finanssialan keskusliiton mukaan vakuutusyhtiöiden varastetusta pyörästä maksama keskikorvaus noussut tuntuvasti edellisvuosiin verraten. Vuodesta 2010 lähtien keskikorvaus on ollut noin 340 euroa, mutta viime vuonna keskikorvaus oli jo 370 euroa.

Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläisen mukaan todella arvokkaita pyöriä puretaan osiin ja kasataan uusiksi, jolloin varastettuja menopelejä on hankalampi jäljittää. Osin toiminta on ammattimaista. 

Pänkäläisen mukaan pyörävarkauksissa on mukana myös niin sanottua Jopo-ilmiötä.

– Jopo on suosittu pyörä, jolla on käytettynäkin paljon kysyntää, joten varastetun pyörän eteenpäin myynti on helppoa. Kun Jopo viedään, niin se on todennäköisesti jo seuraavana päivänä netissä jälleenmyynnissä toisella paikkakunnalla, Pänkäläinen selittää.

Pänkäläinen kehottaakin käytetyn pyörän ostajaa tarkkaavaisuuteen.

– Uudehkosta pyörästä kannattaa kysyä kuittia ja vedota takuun voimassaoloon. Mikäli pyörässä on kiinteä runkolukko, niin hälytyskellojen on syytä soida, jos ’avaimet ovat valitettavasti päässeet hukkumaan’, Pänkäläinen opastaa.

Varastetun tavaran ostajan on hyvä myös tietää, että tavaran menettää, mikäli se osoittautuu varastetuksi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme