Mainos
Mainos

Raaka pahoinpitely Espoossa - kaksikko potki tuntematonta uhria 52 kertaa

Espoon käräjäoikeus tuomitsi kaksi parikymppistä miestä lähes neljän vuoden vankeusrangaistuksiin julmasta pahoinpitelystä joulun alla. Uhria potkittiin kymmeniä kertoja. Syyttäjä vaati tuomiota tapon yrityksestä, mutta oikeus päätyi törkeään pahoinpitelyyn.

Teko tapahtui 17. joulukuuta 2013 Espoontorin tuntumassa Espoon keskuksessa. Toinen miehistä, 19-vuotias, oli epäillyt hänelle ennestään tuntemattoman miehen varastaneen hänen rahojaan ja lyhyen sananvaihdon jälkeen lyönyt miestä. Varkausepäily oli perusteeton.

Parin promillen humalassa ollut uhri ei pystynyt puolustamaan itseään, vaan oli vain suojannut päätään ja painautunut kyyryyn talon seinää vasten, jolloin potkuja ja iskuja tuli lisää. Tässä vaiheessa toinen tuomittu, 20-vuotias, liittyi mukaan ja uhria potkittiin ja lyötiin vuorotellen. Uhri kaatui maahan tajuttomana.

Poliisi laski myöhemmin valvontakameralta 52 potkua, joista 29 oli polkaisutyylisiä ylhäältä alaspäin suunnattua potkua. Päätä polkaistiin 17 kertaa.

Teko jatkui videon mukaan seitsemän minuuttia.

Lopulta kaksikko vei uhrilta lompakon, jonka jälkeen uhria ryhdyttiin herättelemään, jotta pankkikortin tunnusluku saataisiin selville. Potkut jatkuivat ja uhrin päätä hakattiin maahan kasvot alaspäin.

Ulkopuolinen keskeytti

Teko keskeytyi, kun ulkopuolinen kulkija havaitsi 20-vuotiaan istuvan uhrin päällä tivaamassa tunnuslukua. Päätä oli hakattu ja uhri oli sanonut ”älä lyö enää”. Ohikulkija oli huutanut lujaa, jonka jälkeen tekijöistä oli lähestynyt tätä ulkopuolista tarttuen  tätä rinnuksista. Ulkopuolinen vei 20-vuotiaan maahan ja pyrki poistumaan tilanteesta. 20-vuotias uhkasi tappavansa ulkopuolisen.

Poliisi ja ambulanssi tulivat paikalle.

Toinen tekijöistä, 19-vuotias, pyysi oikeudessa mielentilatutkimusta ilmoittaen ettei olisi ikäistensä tasolla, mutta oikeus ei pyyntöön suostunut.

Uhri ei muistanut pahoinpitelystä mitään. Hän sai useita vammoja, mm. aivotärähdyksen, ruhjeita ja runsasta turvotusta, mutta pääsi sairaalasta jo seuraavana päivänä. Vielä ei kuitenkaan pystytä arvioimaan jääkö hänelle pysyviä vaurioita.  Tekijöillä oli uhrin onneksi kangas- tai nahkapäällysteiset kengät.

Tapon yritys vai törkeä pahoinpitely?

Syyttäjä piti tekoa tapon yrityksenä. Espoon käräjäoikeus katsoi kuitenkin, etteivät tekijät olleet sopineet uhrin surmaamisesta. He suhtautuivat silti välinpitämättömästi lyöntien ja potkujen seurauksiin.

Oikeus katsoi, että tekijät eivät varmuudella pitäneet uhrin kuolemaa teon varsin todennäköisenä seurauksena. Näin kyse ei ollut tapon yrityksestä, vaan törkeästä pahoinpitelystä. Tapon yrityksestä olisi seurannut jonkin verran pidempi vankeustuomio.

Pankkikortin anastaminen todettiin törkeäksi ryöstöksi. Teon keskeyttäneen ulkopuolisen uhkailussa oli kyse laittomasta uhkauksesta.

Pahoinpitelyn aloittanut 19-vuotias tuomittiin 3 v 9 kk vankeuteen ja sivullista uhkaillut 20-vuotias sai 3 v 10 kk vankeutta. Heidät pidettiin edelleen vangittuina.

Tuomitut määrättiin maksamaan uhrille korvauksia kivusta, särystä ja kärsimyksestä yhteensä 8000 euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme