Mainos

Rädyn ex-sihteeri soitti salaa itkupuheluja ja sai pizzahuutoa

- Kyllä se rassasi koko ajan. Alkuvaiheessa soitin vessasta salaa itkupuheluja silloiselle kihlatulle, AKT:n entisen puheenjohtajan Timo Rädyn sihteeri kertoi oikeudessa. Välit Rädyn kanssa olivat heikenneet vuosien mittaan koko ajan. Sihteerin kertoman mukaan Räty oli kuitenkin huutanut hänelle vain kerran kun pizzoja ei ollut tilattu tes-neuvotteluihin.

Loppuvaiheessa Räty ja sihteeri kävivät keskusteluja paperilappujen ja muiden työntekijöiden välityksellä. - Oli sellaisiakin tilanteita, että kolmas työntekijä seisoi ovien välissä ja välitti viestejä puheenjohtajan ja sihteerin välillä.

Naista kuultiin Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Syyttäjä Tuire Tammilehto vaatii Rädylle sakkoja viestintäpäällikön Hilkka Ahteen ja tämän toisen naistyöntekijän epäasiallisesta kohtelusta. Rätyä syytetään työturvallisuusrikoksesta ja pahoinpitelystä. Molemmissa syytteissä on kyse kovasta kohtelusta: huutamisesta ja lopulta puhumattomuudesta.

Räty kiistää syytteet. Ahde vaatii suuria korvauksia, mutta ex-sihteerillä ei vaatimuksia ole.

Nainen aloitti työt kesäkuussa 2004 johdon assistenttina. – Se lähti perustyöskentelystä.

"Itkupuheluita kerran kuukaudessa"

Mistä ongelmat alkoivat? syyttäjä kysyi.

- Ne ovat niin kaukaisia asioita, että on vaikea muistaa tarkkaan.

Hän muisti kuitenkin tuolloin syksyllä 2004 käyneensä soittamassa silloiselle kihlatulleen vessasta itkupuheluita, joissa hän kertoi asioiden olevan kummallisia. – Niitä oli ehkä kerran kuukaudessa.

- Tuli palautetta, että joku paperi puuttui vaikka ei se oikeasti puuttunut.

Hän sanoi, ettei annettu ohjeita millaista viiniä tai ruokaa piti hankkia tilaisuuksiin, mutta kun se oli ”väärää” huomautettiin.

- Tilaisuuksissa ei saanut olla vaaleaa leipää, vaan sen piti olla ruisleipää. Kyllähän siinä oppi, mutta ongelma oli tietysti se miten palautetta annettiin. Se ei ollut sellaista kuin normaalissa työyhteisössä.

Nainen ei muista tarkkaan, mutta muistelee, että sen täytyi olla ääntä korottamalla, koska hän oli pahoittanut siitä mielensä.

- Olin silloin vielä ujo ja arka, enkä avautunut asioista.

Palautetta silmien pyörittämisestä

Keväällä 2006 sihteerin tehtäviin kuului edustajankokouksen valmistelu. – Ilmeisesti Räty oli kokenut, että olin tehnyt jotain väärin. Räty kutsui minut huoneeseen ja ilmoitti, että ”tuo silmien pyörittely saa nyt loppua”.

- En voi puhua huutamisesta, mutta hyvin tiukkasanaista, kovaäänistä se oli.

Nainen oli ihmetellyt tätä, koska ei ollut tehnyt mitään tai edes avannut suutaan. – Yritin kysyä mitä on tapahtunut, mutta en saanut vastausta. Otin palautteen vastaan ja se oli siinä.

- Edustajankokous onnistui, mutta Räty ainoa palaute Rädyltä oli se, että ensi kerralla hänen huoneessaan pitää olla sauna. Se oli sviitti, mutta saunaa siellä ei ollut.

Paluu äitiyslomalta

Nainen palasi äitiyslomalta 2008. – Se lähti sitten ihan yllättävän ookoo käyntiin.

- Oma suhtautumiseni oli muuttunut ja olin saanut perspektiiviä. Jos tuli jotain palautetta, niin annoin se mennä toisesta korvasta ulos.

Seuraavat muistikuvat ovat vuoden 2009 lopusta. – Silloin tuntui, että alkaa räjähtää käsiin. En muista tarkkaan, mutta oli se jäytävää. En jaksanut Ahteeseen liittyvää asioiden pyörittelyä. Räty ei voinut puhua Ahteelle, jolloin piti olla sanansaattajana. Sitä jatkui siihen saakka, kunnes minulle ei enää puhuttu.

- Ei saanut sanoa mielipidettään, vaikka olisi ollut asiallista kommenttia. Jos ei kommentoinut, niin asiat sujuivat ok.

Sihteeri oli käynyt terveysongelmien takia lääkärissä. Myöhemmin hänen vaihdettuaan työpaikkaa ongelmat olivat kadonneet.

Tilanne pahenee

Nainen oli ollut ongelmista yhteydessä AKT:n työvaliokunnan jäsenelle. – Hän ei ollut AKT:ssä töissä ja sitä pidettiin pahana.

Tapaus johti Rädyn ja sihteerin puhevälien katkeamiseen.

- Kirjoitin hänelle lappuja ja papereihin kysymyksiä. Rädyn kommunikointi minun suuntaan oli hänelle hyvin epämiellyttävää, nainen kertoi. Hän oli saanut työtehtävät muiden työntekijöiden välittäminä.

Nainen kertoi, että asioita ei koskaan selvitetty. Kerran hän oli yrittänyt puhua Rädylle tämän toimistossa, mutta puheenjohtaja oli noussut tuolistaan ja kävellyt sanaakaan sanomatta hissille.

Pizzan puutteesta huutoa

Puolustus kysyi huutamisesta. – Muista yhden tilanteen.

- Vain yhden? Rädyn asianajaja Heikki Lampela totesi ja pyysi kertomaan siitä.

- Se liittyi työehtosopimusneuvotteluihin ja pizzan tilaamiseen. Oli puhetta, että ne tilataan, mutta ei tiedetty koska. Rätyyn ei saanut yhteyttä. Sitten hän ilmaantui huoneestaan ja kysyi pizzoista.

- En ollut tilannut niitä ja sanoin, että selkeämpiä ohjeita kaivattaisiin. Sitten hän alkoi huutamaan, että ”enkö minä nyt antanut selkeitä ohjeita pizzan tilaamisesta”.

Oliko ehkä käyty pitkä tes-neuvotteluja? Lampela kysyi.

- Tiedän mihin pyritte, mutta ei se oikeuta huutamaan.

Milloin se tapahtui? Oliko ehkä pikkutunneilla?

- Iltapäivällä neljän aikaan. Mun työpäivän päätteeksi.

Välit katkeavat kokonaan

Keväällä 2010 järjestettiin iso palaveri, jossa ongelmia puitiin.

Muuttuiko sen jälkeen mikään? syyttäjä kysyi.

– Sen jälkeen Räty ei puhunut minulle enää lainkaan. Oli sellaisiakin tilanteita, että kolmas työntekijä seisoi ovien välissä ja välitti viestejä puheenjohtajan ja sihteerin välillä.

Lopulta naiselta otettiin Rädyn sihteerin tehtävät pois.

- Tuolloin minulla oli jo toinen jalka ulkona AKT:stä.

Lopulta nainen irtisanoutui työstään.


Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot