Mainos

Rädyn versio: Tämä sai välimme Ahteen kanssa jäätymään

Työturvallisuusrikoksesta ja pahoinpitelystä syytetty Timo Räty väitti Helsingin käräjäoikeudelle, ettei Hilkka Ahde ole kertonut kaikkea esimiehen ja alaisen välirikosta vuonna 2005.

- Hilkka tietää täsmälleen, mistä muutoksesta on kysymys, mutta ymmärrän, ettei semmoista halua mielessään pitää.

Räty väittää Ahteen ahdistelleen häntä seksuaalisesti vuonna 2005.

- Aika lailla hänen taloon tulonsa jälkeen hän rupesi ehdottelemaan, että meille pitäisi tulla seksuaalinen suhde.

Seksisuhteeseen Räty ja Ahde eivät Rädyn vastustuksesta johtuen kuitenkaan ryhtyneet. Räty kertoo kokeneensa Ahteen lähentely-yritykset ahdistaviksi.

- Hän tuli työmatkoilla hotellihuoneeseeni myöhään illalla ja rupesi esittämään vaatimuksiaan tai halujaan.

Rädyn mukaan Ahde kertoi sopineensa miehensä kanssa, että molemmat  voivat harrastaa avioliiton ulkopuolisia suhteita. 

Hilkka Ahdetta kuultiin aamupäivällä, eikä hän ole saanut toistaiseksi mahdollisuutta puolustautua väitteisiin.

Yhteistyö säröili jo aluksi

Räty kertoi oikeudelle versionsa, miten Ahteen palkkaamisesta oli sovittu Ahteen kansanedustajamiehen Matti Ahteen kanssa.

Matti Ahde oli vuonna 2003 Rädyn mukaan tiedustellut AKT:stä mahdollisuutta vaimonsa palkkaamiseen. Räty sanoi taistelleensa palkkaamisen AKT:ssa läpi laajasta vastustuksesta huolimatta.

- Puhuttiin siitä, että Hilkka Ahde vetäytyy julkisuudesta ja politiikasta, ja silloin se palkkaaminen voi onnistua.

Aluksi työskentely Ahteen kanssa oli Rädyn mukaan mennyt pääpiirteittäin hyvin. Kaksi asiaa kuitenkin herätti epäluottamusta: Ahde alkoi alkajaisiksi kärttää palkankorotusta, vaikka työehdoista oli Rädyn mukaan jo sovittu.

- Jouduin käymään hänen miehensä kanssa siitä keskusteluja, että hän lopettaa palkankorotustahdin esittämisen.

Toinen asia oli se, että Hilkka Ahde halusi osallistua välttämättä liiton työvaliokunnan kokouksiin.

- Itse en pitänyt sitä hyvänä. Siellä käsitellään mm. ihmisten terveystietoja. Hilkka sanoi, että ok. Mutta sitten Hilkka lähti toimimaan siten, että hän lähti esittämään työvaliokunnan jäsenille, että hänen pitää sinne päästä.

Omin päin toimiminen herätti Rädyn mukaan epäluottamusta, eikä yhteistyö saanut koskaan hyviä lähtökohtia. Tästä huolimatta Räty halusi kertomansa mukaan aluksi pitää kiinni Hilkka Ahteesta työntekijänä.

- Hilkka oli hyvä yhteyksien luomisessa ja hän teki hirveän paljon hyvää, alusta lukien. Se perustui hyvin paljon hänen miehensä Matti Ahteen yhteyksiin. Ahde pystyi järjestämään tapaamisia erilaisissa poliittisissa yhteyksissä, ja tätä minä en missään tapauksissa halunnut vaarantaa.

Räty katsoo olleensa valtataistelun uhri

Räty kertoi myös, että Ahde olisi mustamaalannut ja haukkunut Rätyä selän takana. Kyse oli valtataistelusta, jonka seurauksena Räty pyrittiin suistamaan AKT:n johdosta.

Rädyn mukaan Hilkka Ahde ei vastoin kertomaansa pyrkinyt selvittämään asioita Rädyn kanssa. Sen sijaan hän esitti Rädyn mukaan perättömiä väitteitä selän takana.

- Jos Hilkka olisi ottanut nämä asiat kahden kesken esille, niiden käsittely olisi ollut paljon helpompaa. Monelta tuskalta olisi voitu välttyä.

Räty kertoo pyrkineensä selvittämään asioita loppuun asti, vaikka viimeisetkin luottamuksen rippeet olivat jo menneet.

- Jatkuva toiminta, jossa levitettiin perättömiä väitteitä. Mustamaalattiin ja haukuttiin. Se jatkui edelleen, Räty kertaa tapahtumia syksyltä 2011, jolloin asiat nousivat julkisuuteen.

"Sihteerillä oli tapana mököttää"

Timo Räty kiisti myös toisen alaisen, entisen sihteerinsä kertoman epäasiallisen kohtelun. Rädyn käsityksen mukaan sihteeri kaipasi niin tarkkoja ohjeita, ettei hän ollut oikea henkilö niitä antamaan.

- Hän olisi halunnut tietää, kenet mä tapasin, kenen kanssa mä puhuin. En mä halua niistä käydä kenenkään kanssa keskusteluja.

Entä tilaisuudet, joihin sihteerin piti järjestää tarjoilut. Saiko hän niistä ohjeistusta? syyttäjä kysyi.

- Meillä oli varmaan ainut yleisohje, että ruokaa pitää olla riittävästi. Ei ne ollut mitään sellaisia kysymyksiä, jolla olisi pitänyt olla merkitystä liiton toiminnalle.

Räty kiistää puhuneensa sihteerillensä epäasiallisesti tai edes tienneensä tämän loukkaantuneen hänen puheistaan.

- Hänellä [sihteerillä]oli tapana mököttää, jos kaikki asiat eivät menneet niin kuin hän halusi, Räty kuittasi.

Räty kertoo yrittäneensä selventää sihteerilleen, ettei työtehtäviään voi valita.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot