Mainos
Mainos

Raiskaussyytteet hylättiin – Hovioikeus: Uhrin kertoma tapahtumista ei ollut selkeä

Helsingin hovioikeus hylkäsi raiskaussyytteet, koska uhrin kertomus tapahtumista ei ollut johdonmukainen tai selkeä eikä asiassa ilmennyt muuta syytettä tukevaa näyttöä.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden tammikuussa miehen lievästä pahoinpitelystä, tapon yrityksestä, raiskauksesta ja törkeästä raiskauksesta 5 vuoden ja 8 kuukauden vankeuteen. Syytteen törkeästä vapaudenriistosta käräjäoikeus hylkäsi. Teot olivat tapahtuneet 12.-15.5.2015.

Löi leipäveitsellä - sitoi haavan

Käräjäoikeuden aikaisemmin antaman julkisen selosteen mukaan mies oli raiskannut naisen, jonka jälkeen uhri oli jäänyt miehen asuntoon. Myöhemmin mies oli suuttunut naiselle ja lyönyt tätä leipäveitsellä vatsaan. Iskun jälkeen mies yritti raiskata naisen, mutta uhri onnistui torjumaan yrityksen vammastaan huolimatta.

Mies ei päästänyt naista hakemaan apua, vaan laittoi siteitä haavan päälle. Mies tarjosi myös huumaavaa lääkettä ja alkoholia.

Kivun, alkoholin ja lääkeaineen vaikutuksesta nainen menetti tajuntansa. Tämän jälkeen mies suoritti yhdynnän. Käräjäoikeus totesi teon törkeäksi raiskaukseksi.

Mies myönsi käräjäoikeudessa puukotuksen törkeänä pahoinpitelynä. Raiskaukset hän kiisti ja sanoi seksin tapahtuneen yhteisymmärryksessä.

Sekä syyttäjä että tuomittu valittivat asiasta hovioikeuteen. Syyttäjä vaati, että mies olisi tuomittava myös törkeästä vapaudenriistosta. Tuomittu mies puolestaan vaati raiskaussyytteiden hylkäämistä, ja että hänen katsottaisiin tapon yritystä koskevan syytteen osalta syyllistyneen enintään törkeään pahoinpitelyyn.

Hovioikeus hylkäsi raiskaussyytteet, koska uhrin kertoma tapahtumista ei ollut johdonmukainen tai selkeä eikä asiassa ilmennyt muuta syytettä tukevaa näyttöä.

– Sen vuoksi asiassa ei voitu riittävällä varmuudella sulkea pois vastaajan esittämää vaihtoehtoista tapahtumainkulkua yhteisymmärryksessä tapahtuneista yhdynnöistä, mainitaan hovioikeuden antamassa julkisessa selosteessa.

Myös syyte tapon yrityksestä hylättiin

Myös tapon yritystä koskevan syytteen hovioikeus hylkäsi, ja katsoi miehen syyllistyneen törkeään pahoinpitelyyn. Oikeuden mukaan tarkempi tapahtumainkulku on jäänyt selvittämättä.

– Miehen toiminta välittömästi puukoniskun jälkeen, eli se, että hän oli ryhtynyt hoitamaan haavaa, että lyöntejä oli vain yksi sekä asianomistajan puukon iskusta saaman vamman laatu eivät antaneet perustetta arvioon, että miehen oli täytynyt ymmärtää asianomistajan kuoleman menettelynsä varsin todennäköiseksi seuraukseksi, hovioikeus perustelee päätöstään.

Törkeää vapaudenriistoa koskevan syytteen osalta hovioikeus pysytti käräjäoikeuden
ratkaisun.

Hovioikeus tuomitsi miehen lievästä pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä 2 vuoden ja 3 kuukauden vankeuteen. 

Hylättyjä syytteitä koskevien korvausvaatimusten tultua myös hylätyiksi jäi miehen
velvollisuudeksi suorittaa asianomistajalle korvausta kivusta ja särystä
yhteensä 2 050 euroa, kärsimyksestä 4 000 euroa ja mielenterveydenhäiriöstä
3 000 euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme