Mainos
Mainos

Rajavartiolaitoksen viikonloppu: taskulampuksi naamioitu sähkölamautin ja kaasusumutteita

Viikonlopun aikana Kaakkois-Suomen rajavartiostolla oli tekemistä vaarallisten esineiden kanssa. Rajanylittäjiltä löydettiin muun muassa sähkölamauttimia, kaasusumutteita ja nyrkkirauta.

Lauantaina Imatran rajanylityspaikalla löydettiin maahan saapuvan venäläismiehen autosta taskulampun ja sähkölamauttimen yhdistelmä. Kuulusteluissa mies kertoi, että laite on pelkkä taskulamppu, eikä hän pidä sitä kovinkaan vaarallisena. Laite antoi paperiin testatessa kuitenkin kovatehoisen sähköiskun.

Miehen epäillään syyllistyneen vaarallisen esineen hallussapitoon.

Samana päivänä Nuijamaan rajanylityspaikalla maahan saapuvan naisen autosta löydettiin sähkölamautin ja käsilaukusta kaasusumutin. Nainen myönsi kuulustelussa välineet omikseen. Naisen epäillään syyllistyneen vaarallisen esineen hallussapitoon sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapitoon.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Mikko Lehmus ei pidä löytöjä poikkeuksellisina.

– Ei mitenkään poikkeava viikonloppu löytöjen määrältä tai laadulta. Erilaisiksi esineiksi naamioitujia vaarallisia esineitä havaitaan toisinaan. Sähkölamauttimien kohdalla on tyypillistä, että lamauttimella olisi olevinaan toinen käyttötarkoitus, kuten taskulamppu, hän kertoo.

"Toiset selityksistä uskottavampia, toiset vähemmän"

Sunnuntaina Imatran rajanylityspaikalla venäläisen miehen hallusta löydettiin nyrkkirauta ja takin taskusta kaasusumute. Tätä epäillään vaarallisen esineen hallussapidosta ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta.

– Monet vaarallisia esineitä tuovat väittävät, että ovat unohtaneet välineet autoon, vaikka tietävät niiden hallussapidon olevan Suomessa kielletty, Lehmus kertoo.

Myös ajoneuvon voidaan kertoa olevan jonkun muun. Oma lukunsa on se, että esimerkiksi taskulampun ja lamauttimen yhdistelmän kerrotaan otetun mukaan vain taskulampputarkoituksessa.

– Osa selityksistä on uskottavampia, osa vähemmän, Lehmus toteaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme