Mainos
Mainos

Rankka rikostausta, mystiset hukkumiset – nämä tiedetään oudosta epäiltyjen venetappojen sarjasta

Pohjois-Karjalassa vuosina 2007–2014 tapahtuneita veneily- ja hukkumiskuolemia epäillään tapoiksi. Tapahtumasarja on pokkeuksellinen, ja tietoa poliisilta on tihkunut hyvin vähän. MTV Uutiset kokosi yhteen kaiken, mitä tapauksista tällä hetkellä tiedetään.

Epäillyt rikokset vangitsemisvaatimuksessa

  • Tappo 14.7.–15.7.2010 Polvijärvellä
  • Tappo 4.6.2011 Polvijärvellä
  • Tappo 14.7.2014 Polvijärvellä
  • Kolme tapon yritystä 8.9.2007 Polvijärvellä.

Samassa yhteydessä poliisi epäilee samaa miestä yhdestä törkeästä parituksesta ja alkoholirikoksesta. MTV:n tietojen mukaan paritettuja naisia on yksi.

Kaikkiaan KRP ja Itä-Suomen poliisi tutkivat yhteensä neljää tapausta tappoina ja tapon yrityksinä. Nyt tapaus on siirtynyt syyteharkintaan eli syyttäjä tutkii aineiston ja päättää, nostetaanko oikeusjuttu vai ei.

Uhrin asemassa olevat henkilöt ovat tavalla tai toisella päätyneet veneistä veden varaan, minkä seurauksena kolme ihmistä on kuollut ja useita on ollut vaarassa hukkua.

Kaikki tapaukset tapahtuivat samassa vesistössä Pohjois-Karjalassa. Mediatietojen mukaan vesistö on Viinijärvi Sotkuman alueella, mutta poliisi ei ole vahvistanut tietoja.

Kuolemia pidettiin onnettomuuksina

Aiemmin tapauksia oli tutkittu onnettomuuksina, mutta osasta niistä oli ollut käynnissä myös rikostutkintoja. Paikallispoliisi kuitenkin katsoi, ettei tapauksissa ollut syytä epäillä rikosta. 

– Hukkumisia tutkittiin aikoinaan laiminlyöntirikoksina, eivätkä tapaukset päätyneet oikeuteen asti. Tapahtumien samankaltaisuudet, tapausten määrä ja uudet tietoon tulleet seikat johtivat siihen, että ylittyi kynnys aloittaa esitutkinta, kertoo tutkinnanjohtaja Jarmo Vallius KRP:stä.

Siitä, minkälaisia uusia asioita poliisin tietoon tuli, ei ole tarkempaa tietoa.

Miestä ja naista epäillään

Esitutkinnan seurauksena poliisi kuitenkin siirsi syyteharkintaan kokonaisuuden, jossa 51-vuotiasta pohjoiskarjalaista miestä epäillään mainituista rikoksista. Yhdessä tapauksessa myös pohjoiskarjalaista naista epäillään osallisuudesta rikokseen. 

Molemmat epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen. He ovat olleet tutkinnan aikana vangittuina viime vuoden marraskuusta tämän vuoden alkuun.

Itä-Suomen hovioikeus kuitenkin päätti tammikuussa, etteivät vangitsemisen edellytykset enää täyty. Epäillyt ovat olleet vapaalla jalalla siitä lähtien, mutta keskusrikospoliisi epäilee heitä yhä rikoksista.

Itä-Suomen syyttäjänvirasto päättää mahdollisesta syytteen nostamisesta kesän lopussa.

Miehellä pitkä ja karu rikosrekisteri

Tapoista epäilty mies asuu Kontiolahdella ja hänellä on alueella maatila sekä erämökki.

Miehen tiluksilla on tapahtunut monenlaisia rikoksia pahoinpitelyistä murhaan. Mies itse on istunut oikeudessa noin 50 kertaa ja saanut lukuisia tuomioita. Niitä ovat muun muassa törkeä pahoinpitely, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen ja laiton uhkaus.

Mies on myös istunut vankilassa useita kertoja tekojensa vuoksi. Moniin tekoihin liittyy alkoholinkäyttö ja ryyppyporukan keskinäiset välienselvittelyt.

Miehen ja tämän seurueen tausta lienee vaikuttaneet siihen, että kuolemia pidettiin onnettomuuksina. Kaikki uhrit kuuluivat miehen kaveripiiriin.

Poliisin mukaan miehestä ei ole koitunut yleistä vaaraa ulkopuolisille aikaisemmin eikä tälläkään hetkellä.

– Ulkopuoliset ihmiset eivät ole minun käsittääkseni vaarassa. Tutkinnan kohteena olevat asiat eivät kohdistu kuin tiettyyn kaveri- tai tuttavaporukkaan, Vallius kertoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme