Mainos
Mainos

Raportti: Iltapalaksi leipäpussi luukusta - tällaista on paljon puhuttu vankilaruoka

Vankilaruokaa on usein ylistetty paremmaksi kuin ruokaa, jota tarjoillaan kouluissa ja vanhainkodeissa. MTV Uutiset testasi Mikkelin vankilassa järjestetyn testivuorokauden aikana, kuinka herkullista vankilaruoka todella on.

Mikä?

Rikosseuraamuslaitos järjesti 11.8.-12.8. Mikkelin vankilassa Unohtumaton yö -tapahtuman, jossa pääsi vuorokauden ajaksi tutustumaan vankilaelämään vasta peruskorjatussa vankilassa.

Testivuorokauden aikana jokainen ”vanki” sai oman sellin, vanginvaatteet sekä samanlaisen hygieniapaketin, joka jaetaan vankilaan saapuvalle. Vankilassaoloaikana jokaista testivuorokauteen osallistujaa kohdeltiin vangin tavoin.

Vanki ei saa pitää hallussaan esimerkiksi elektroniikkaa eli puhelimet, tietokoneet, kamerat ja mp3-soittimet ovat kiellettyjä.

Kokemukseen osallistui yhteensä reilut kolmekymmentä Rikosseuraamuslaitoksen yhteistyökumppania sekä median edustajaa.

Ehdin juuri vaihtaa vanginkamppeet ylleni ja tutustua pieneen selliini, kun käytävältä käy kolina ja raskas sellinovi aukeaa äänekkäästi.

- Olisi apuputsarille hommia, vartija tokaisee ovelta.

Joutenolo loppuu leikaten, sillä päivällisaika on koittanut. Saan vuorokauden kestävän vankilareissuni ajaksi tehtäväkseni auttaa "putsari"-vankia ruoan jakelussa.

Selviää että putsarin työtä pidetään yhtenä vankilan halutuimpana, sillä työtehtävän myötä sellistä pääsee pidemmäksi aikaa jaloittelemaan ja vapaammin liikkumaan. Putsariksi ei kuitenkaan valita ketä tahansa, vaan vangin tulee olla hyväkäytöksinen ja suoriutua päivän tehtävistä.

Päivällinen pirttipöydän ääressä

Ennakkoluuloni vankilaruoasta oli se, ettei turhia hienouksia ole tarjolla. Oma käsitykseni vankilaelämästä on myös pitkälti muotoutunut tv-sarjojen perusteella. 

Yllätynkin suuresti, kun ruokailu ei tapahtunutkaan tehdashallimaisessa ruokalassa, vaan neljän osaston "vangin" kanssa osaston keittiön pirttipöydän ympärillä. Tavallisesti Mikkelin vankilassa vangit syövät pelkästään aamupalan yhdessä, muut ateriat syödään yksin omissa selleissä.

Itse ruoan suhteen jännitys on suuri, kun vartijat tuovat osastolle ison ruokakärryn. Höyryävien metallikupujen alla odottaa päivän pääruoka: peruna-jauhelihalaatikko. Vaihtoehtona on poikkeuksellisesti myös kasvisversio samasta ruoasta. Ruoan lisukkeena on vihersalaattia ja näkkileipää.

Kanttiinista lisäsyötävää

Mikkelin vankilassa tarjotaan arkisin aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala. Viikonloppuisin vangeille tarjotaan yhdistetty lounas-aamiainen, päivällinen ja iltapala.

Tämän lisäksi vangit voivat ostaa kanttiinista muun muassa elintarvikkeita omalla rahalla korkeintaan 120 eurolla kuukaudessa.

Ruoan annostelu muistuttaa siitä, että nyt ollaan laitoksessa: vangit eivät saa ottaa ruokaa itse, vaan putsari annostelee lautaselle vain sallitun, ravitsemussuositusten mukaisen ruokamäärän. Maitoa saa reilun kahden desilitran verran, näkkileipää yhden.

Iltapala sellissä

Iltapalaa ei syödä enää yhdessä, vaan suljettuun sellin oveen koputetaan iltayhdeksän jälkeen.

- Täällä olisi iltapalaa, vartija sanoo ja ojentaa iltapalapussin luukusta.

Pussissa on kaksi vaaleaa leipää, kolme ruisleipäpalasta, yksi voinappi ja kaksi sulatejuustoviipaletta. 

Puuron sijasta viiliä

Aamulla keskusradiosta kajahtaa herätys kello seitsemän, tästä vartin kuluttua vartija tulee noutamaan apuputsaria jälleen hommiin. Nyt on vuorossa aamupalan kattaus.

Vartijoiden mukaan tarjolla on usein perinteinen puuroaamiainen, mutta tänä aamuna on luvassa viiliä. Katamme putsarin kanssa pöydän osastomme "vangeille", viilin lisäksi tarjolla oli ruis- ja vaaleaa leipää, voinappi sekä kaakaota.

Arvio: Luksukset karsittu

Kaiken kaikkiaan vankilaruoka on yksinkertaista, mutta hyvää. Vankilaruoka on suunniteltu hyvin tarkkaan, jotta ruoasta saa riittävästi energiaa, vitamiineja sekä hivenaineita.

Vaikka ruoka on vankilassa tarkkaan suunniteltua ja sain vain yhden vuorokauden pintapuolisen kokemuksen, ruoka tuntuu kieltämättä hyvin yksipuoliselta. Ei kasviksia leivän päälle, maitoa kahviin tai muutakaan luksusta.

Toisaalta vankilaruoassa on varmasti hyvin laitoskohtaisia eroja ja ruoka on myös pitkälti kustannuskysymys - ja ehkäpä myös vapauden menettämisen lisäksi hinta siitä, mikä vangin tulee maksaa.

Vankilavuorokauden ruokalista
Päivällinen kello 16.30: Peruna-jauhelihalaatikko, vihersalaatti (salaatti, kurkku, tomaatti), näkkileipä, voinappi, maito
Iltapala 21.30: Kolme ruisleipää, kaksi vaaleaa leipää, voinappi ja kaksi sulatejuustoviipaletta

Aamupala 07.30: Ruis- tai vaalea leipä, voinappi, viili, kaakao

Lisäksi selleissä on mahdollisuus keittää kahvia ja teetä.


MTV Uutisilta luvassa vielä yksityiskohtainen raportti siitä, millainen vangin vuorokausi on.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme