Mainos
Mainos

Räsänen: Poliisien eripuran selvittäminen tällä hetkellä mahdotonta

Poliisitoiminnasta vastaava sisäministeri Päivi Räsänen on huolestunut poliisiyksiköiden välisistä ristiriidoista.

MTV Uutisten eilisessä jutussa kaksikymmentä vuotta huumepoliisina ollut mies kertoi keskusrikospoliisin ja paikallisten huumepoliisien äärimmäisen tulehtuneista väleistä. 

– Sellaista viestiä on tullut ministeriöönkin. Juuri sen vuoksi pyysimme asiasta selvityksen poliisihallituksesta, kahteen kertaan itse asiassa.

Ensimmäinen pyyntö tehtiin viime vuoden huhtikuussa ja asiaan liittyvä lisäselvityspyyntö kesäkuussa. Poliisihallituksesta kerrottiin poliisin toimintakyvyn olevan hyvä ja riitojen olevan ennen kaikkea krp:n ja Helsingin huumepoliisin välisiä.

Lopullista hallinnollista selvitystä ei ole kuitenkaan voitu laatia, koska sisäministeriö pyysi tietoja myös poliisin toimintaan liittyvistä tietolähdekäytännöistä. Ne taas liittyvät keskeisesti syyttäjän vetämään Helsingin huumepoliisin päällikköön Jari Aarnioon liittyvään rikostutkintaan.

– Siinä vaiheessa hallinnollinen selvittely menneistä tapahtumista jouduttiin siirtämään syrjään, koska nyt on käynnissä tämä juridinen selvittely, Räsänen sanoo.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka linjasi edellisen Helsingin huumepoliisin kohdistuneen rikostutkinnan aikana, että yhtäaikaisesti ei voida käydä juridisia ja hallinnollisia selvittelyjä.

Uudistuksia luvassa

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero on kuvannut poliisien välejä koskevaa keskustelua vanhojen asioiden kaivamiseksi. Hänen mielestään katseet pitäisikin suunnata tulevaisuuteen. Räsänen on hieman eri mieltä.

– Jos vanhoja asioita ei kaivele, niin silloin ei usein opi mitään. Siinä mielessä on hyvä, että käydään niitä vanhoja virheitä ja yhteentörmäykset mahdollistavia rakenteita läpi. Tällä hetkellä tähän ei kuitenkaan ole mahdollisuutta.

Räsäsen mukaan poliisityön johtaminen on viime aikoina jämäköitynyt ja huumepoliisiyksiköiden ja krp:n työnjakoa selkiytetty.

Jatkossa krp:n rooli on enemmänkin rikoksia paljastavassa toiminnassa, eikä sille siirretä yksittäisiä juttuja tutkittavaksi siinä määrin kuin nykyisin.

– Mielestäni on järkevää, että tätä työnjakoa selkiytetään. Silloin jokainen yksikkö tietää, mikä kuuluu kullekin yksikölle, eivätkä jutut mene päällekkäin tai ristiin.

Räsänen uskoo myös, että poliisilaitosten määrän vähentyminen ja niiden päälliköiden tiivis yhteistyö vähentävät ristiriitoja ja väärinymmärryksiä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme