Mainos
Mainos

Rekisterikilpiä häviää varkaiden haaviin päivittäin

Poliisi haluaa saada autojen rekisterikilpivarkaudet kuriin uuden laitteiston avulla. Suomessa varastetaan vuosittain noin tuhat paria rekisterikilpiä.

Varastettujen kilpien avulla tehdään usein omaisuusrikoksia, muun muassa bensiinivarkauksia. Bensiinivarkautta tehdessään tekijä haluaa naamioida autonsa toisilla kilvillä harhauttaakseen sekä poliisia että valvontakameraa. Usein kilpien vaihto kuitenkin vain hidastaa kiinnijäämistä.

– Kohtuullisen hyvin poliisi pystyy selvittämään tekijän tämän tyyppisissä kilven anastuksissa, kertoo rikosylikomisario Jukka Mäkelä.

Paitsi poliisin harhauttamiseen omaisuusrikoksien teossa, varastettuja kilpiä käytetään myös katsastamattomien ja varastettujen autojen naamioimiseen.

Ensi vuoden aikana poliisiautoissa on tarkoitus ottaa käyttöön automaattinen rekisterikilpien tunnistuslaite. Kyseessä on kameran ja tietokoneen yhdistelmä, joka tunnistaa niin katsastamattomat kuin varastetuiksikin ilmoitetut kilvet liikenteen seasta.

– Meillä on sellainen ammattitauti, että katsomme kyllä vastaantulevien autojen rekisterikilpiä - mutta nykyliikennevirrassa niitä kaikkia ei voi muistaa oikein. Tällainen tekniikka moninkertaistaa mahdollisuutemme, sanoo Poliisihallituksen ylikomisario Antti Jeronen.

Autoilijan näkökulmasta kilpivarkaus on harmillista ilkivaltaa, sillä varkauteen ei juuri voi varautua, eikä vakuutuskaan korvaa kilpien uusimisesta aiheutuvia kustannuksia.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme